bugün
yenile
    1. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tarih ve politika biliminin kurucusu olarak bilinen italyan düşünür.eğer siyaset yada tarihle ilgili bir bölüm okuyorsanız bu adamın adını duymamanız imkansız gibi birşey.prens kitabı önemlidir.bu kitapta floransa prensine devletin nasıl yönetilmesi gerektiğiyle ilgili realist öğütler verir.
    2. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      isviçre çakısı gibi italyan düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı herşey. en önemli eseri (bkz: prens) olmuştur.
    3. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: dell'arte della guerra) askerlik sanatı kitabı iyidir.
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ''yenilik isteyenler ya bunu isteyecek kadar güce sahiptirler ya da başkalarının güçlerini kullanarak bu işe girişirler. bu yolda ya rica, minnet ya da zor kullanımına başvuracaklardır. bu iş, ricayla, minnetle yapılmaz. salt özgüçlerine dayanıp zor kullanımı yoluna giderlerse başarıya ulaşma olasılıkları artar. silahlı peygamberlerin başarılı silahsız peygamberlerin başarısız olmasının sebebi budur.''
    5. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan floransalı düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı. italyan rönesans hareketinin en önemli figürlerindendir. en ünlü eseri prens'te (bkz: principe) , politik yazının tarihinde ilk kez iktidarın alınışı ve korunması gibi bir sorunu dinsel ya da ahlaki kaygıları dikkate almaksızın kendinde bir amaç olarak inceledi. tüm yaşamı boyunca italya'nın birliği ideali için mücadele verdi."makyavelizm" adlı düşünce sistemini savundu.bu düşünce sistemini prens adlı kitabında dile getirmiştir.devleti yöneten prensin duygularına kapılmadan ve acıma duygularını bir kenara bırakarak devleti yönetmesi gerektiğini belirtmiştir. gerektiğinde bir insanın devlet tarafından öldürülmesinin çok daha fazla insanın yaşamasını sağlayacağını belirterek prense öğütler vermektedir. (bkz: machiavellian intelligence)
    6. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: niccolo machiavelli) bölümüm gereği neredeyse her derste ismi geçen realizmin önemli düşünürlerinden.ayrıca da vinci demons ta da davincinin yardımcısıdır.
      0hangi bölüm? - perasperaadastra 10.05.2016 19:08:33 |#2630134
      0uluslararası ilişkiler - sipitiri 10.05.2016 19:09:32 |#2630182
    7. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan floransalı düşünür, devlet adamı, askerî stratejist, şair ve oyun yazarı. --- adam her mevkide oynayabilen topçular gibi maşallah :/
    8. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hakkında cahil cahil konuşulan hakkında cahil cahil konuşuldukça kişiye kendini entel sandırtan insan. "işte bu ahlaksızlıklar makyevalist düşüncenin ürünüdür." he mk he illumunati de machiavelliydi zaten.
    9. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "ihtiyaç halinde iyi olmamayı öğrenebilmek... gerekebilir."
    10. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      insanın doğası gereği kötü olduğunu fakat bunu sosyal organizasyonla ve liderlikle iyiliğe çevirebileceğini söyler. devlet güvenlik ihtiyacını karşılamak için vardır. yönetim sözleşmeye dayalı değil zora dayalı olmalıdır. virtu (erdem) ve fortuna (kader) sürekli çatışma içerisindedir. çifte ahlak düşüncesi vardır: yönetici - yönetilen ahlakı. milliyetçi düşünür olup farklılaşmaya karşıdır. hükümdara sınırsız yetkiler verir. hükümdar kanun yapıcıdır. hükümdar ölümlü tanrıdır. (bkz: prens) (bkz: cumhuriyet üzerine söylevler)
    11. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kendisini iyice anlamak istiyorsanız önce house of cards'ı izleyin. orada sayın başkomutan frank underwood beyefendi var, ne yapıp ettiğine dikkat edin. takviye olarak okuyun kitabı.
    12. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      osmanlı'nın iskan politikasını takdir eder
      1genel olarak iskan politikasını taktir eder. o devirdeki örneği biz olduğumuz için veriyor - babillius 14.03.2017 10:55:23 |#3275300
    13. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ulan 70 sayfalık prens kitabının 15 liraya satıldığını görse prens'i baştan yazardı. bu oç kapitalizmi yok edeceğiz.
    14. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "veremin başlangıçta teşhisi zor, tedavisi kolaydır. zaman geçip de teşhis ve tedavi edilmezse belirginleşir ve tedavi imkansız bir hal alır. bu durum devlet yönetiminde de böyledir."
    15. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "üç tür insan vardır. i̇nsanların kimileri kendiliğinden anlar,kimileri anlayandan öğrenir, kimileri de ne kendisi  anlar, ne de başkasının dediğinden anlar." machiavelli'nin hükümdar adlı eseri
    16. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      siyasetle ahlakın ilişkisini kesilmesi gerektiğini ve zafere giden her yolun mübah olduğunu söyler...
    17. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      italyan siyaset kuramcısı. italya prensliklerine, kutsal roma cermen imparatorluğu'na, fransa'ya, papalığa elçi olarak gönderildiği tarihlerde fransa gibi siyasal birliğini kurmuş, mutlak monarşi ile yönetilen bir devletin kurumlarını yakından inceleme fırsatı bulmuş, o da italyan siyasal birliğini kurmak için "mutlak monarşi"yi araç olarak belirlemiştir. italya siyasal birliğini sağlamada en büyük engeli ise papalık olarak görmüştür. papalar, lüks içindeki yaşayışları ve ahlaka aykırı politika oyunlarıyla dine olan güveni de sarsmışlardır. bu nedenle "dinsizliğimizi kiliseye borçluyuz" der. "yazgıya inancı benimsersek, istemediğimiz şeylerin olmasını önlemek için niye çabalayalım? o zaman elimizi kolumuzu bağlayıp, boynumuzu büküp beklememiz gerekmez mi?" diyerek dönemin insanlarındaki yazgı inancını eleştirir. "eylemlerimizin yarısını rastlantılar yönetiyorsa yarısını biz yönetiyoruz" diyerek insanın tikel istenç (cüzi irade) sahibi olduğunu belirtir. "rastlantıların kör gücü üzerimize bir sel gönderiyorsa, sel çekildiğinde baraj ve set yaparak gelecekte onu önlememiz elimizdedir" örneği ile yazgının rolünü ve önemini daha da azaltır. machiavelli'nin yazgıya dair görüşleri, yazgı inancının hangi toplumlarda ve ne işlevde olduğu göz önünde tutularak değerlendirilmelidir. yazgıya inanç, kendini dine dayamış aristokratik toplumun inancıdır. aslında "düzeni değiştirmeye kalkmayın değiştiremezsiniz" demeye varır. yazgıya inanmayıp olaylara insanların yön verebileceğini düşünmek ise, düzeni değiştirme evresine girmiş burjuvazi görüştür. monarşiyle ilgili görüşlerini ele aldığı prens ve daha çok cumhuriyet yönetimi üzerinde durduğu titus livius'un ilk on kitabı üzerine söylevler kitapları önemlidir. machiavelli'nin prens'te mutlak monarşi, söylevler'de cumhuriyeti savunması, çeşitli yazarlarca farklı yorumlanmıştır. kimisi onun monarşiden yana, kimisi de demokrasiden yana olduğu görüşündedir. aslında machiavelli'nin tek temel amacı merkezi bir devletin kurulması olduğundan prens bu noktada sadece bir araçtır. merkezi devletin kurulmasıyla tarihsel rolünü tamamlayan prens kenara çekildikten sonrası burjuvazinin hakim olduğu, ulusal meclisler yoluyla ülkenin yönetildiği bir cumhuriyettir. siyasal düşünceyi burjuva dünya görüşüne uygun olarak laikleştirme ve bilimselleştirme yolundaki ilk adımları atması ile makyavelizm, onun siyasal düşünceye önemli katkılarıdır.
    18. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tarih ve politika biliminin kurucusu kabul edilen düşünür, devlet adamı, şair ve askeri stratejist. i̇talyan rönesans'ının en önemli figürlerindendir. makyavelist düşüncenin öncüsüdür. makyavelist düşünce: amaç için her yol mübahtır ilkesini benimser. prens adlı eserinde iktidarı ilk kez dini ve ahlaki kaygılardan uzak bir şekilde incelemiştir. bu eser modern siyasete öncülük etmiştir ve okuyunca siyasetin ne olduğunu anlamamıza yardımcı olmuştur.
    19. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Prens'i Lorenzo de Medici'ye ithaf etse de ara ara Cesare Borgia'ya duyduğu sempatiden bahseder Nicolo Machieveli. Fırsatların adamı olmuş genelde, ithafı da bundan kaynaklanıyor olsa gerek. Amaca giden her yol mübahtır öğretisi de bunun küçük bir örneği. İnsan doğasını çözümlediği pasajları özellikle not aldım, öğütlerinin çoğu istenilirse sosyal hayata uyarlanılabilir. --- alıntı --- İnsanlar çok saf yaradılışlıdır, günlük ihtiyaçlarına fazlaca bel bağlarlar, bunun için onları aldatan da daima aldatılmasına müsaade eden birilerini bulacaktır. Avam her vakit gerçek yerine görünüşe kapılır. Dünyada sadece avam vardır, çoğunluğun sırtını dayayacağı birisi oldukça, o az kişinin sesini duyan bile olmaz. Sevgi bağı bir ahlâki kısıtlama üzerine kuruludur, insanlar üzülüp de şahsi çıkarlarıyla çatıştığı her sefer bu bağ kopar, oysa korku cezalandırılma kaygısı ile iyice lehimlenerek tutturulmuştur, sizi asla bırakmaz. Aşağılanmış insanlar biçare ve yoksul bırakılmış olduklarından dolayı zarar da veremezler. Tüm bunlar ya iyi davranılması ya da ezilmesi gerektiğini göz önüne seriyor, çünkü büyük aşağılamaların intikamı asla alınamazken hafif olanlarınki er geç alınır. Bunun için bir insana yapılan aşağılama onda intikam hissi uyandıracak türden olmamalıdır. -- alıntı --- (bkz: katılırsın katılmazsın) Ekleme: Machievelli İtalya'nın bölgesel (şehirsel) gelişmesine karşı çıkıp Türkler gibi merkezi askeriye olması gerektiğini savunmuştur.