bugün
yenile
    1. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Laiklik ne amk laiklik mi kaldı lol.
    2. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      gitti bile
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      allah'ın izniyle tekrardan laikliği geri getireceğiz.
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      laiklik var mıydı ki elden gidiyor? şu ana kadar kimliğinde müslüman yazmayan bir başbakan ya da cumhurbaşkanı oldu mu bu ülkede? bir siyasî lider ben müslüman değilim diye ilan etse kaç oy alır bu milletten? müslüman olmadığından emin olduğumuz aydınların, sanatçıların hangisinin cenaze namazı kılınmadı bugüne dek? hangi laiklik? ya da hangi şeriat?
    5. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      içi boş bi söylem. şu an din ve devlet işleri zaten ayrı. kanunlarda, khk'larda, tüzüklerde laiklik karşıtı kararlar ve maddeler yok. laikliğin elden gitmesi öyle basit bi olay değil. zaten şu anki yönetimde rüşvetin, irtikapın, yolsuzluğun günah olduğu da kimsenin sikinde değil. yani dinle ,söylemleri dışında, pek alakaları yok bana kalırsa.
    6. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bazı noktalarına katıldığım söylem. çoğu yazar arkadaşımız kendince özetlemişler bu konuyu. ben de 13 yıldır yapılan olaylardan aklıma kazınanları paylaşarak bu teoriyi destekleyim. en yakın zaman da gerçekleşen olayı ele alalım. başbakan davutoğlu imzalı yayınlanan resmi bildiri de diyor ki "kamu kurumunda çalışanlar cuma namazına denk gelmesi halinde mesai kaybı olmadan izin alabilir" ibaresi var. bu zaten kamu kurumlarında olan bir durum ve bu konu çoğu platformda tartışıldı edildi. bir başbakanın görevi bu bildiriyi yayınlamak değildir. dini özgürlükler adı altında sadece sunni müslümanlara tanınan bu hak, mezhep ayrılığına ve mahalle baskısına dönüşür. laiklik bu olayın neresinde derseniz de kamu kurumlarında zaten dini ibadet serbestliği hep vardı. bu tarz subjektif yaklaşımlar din gibi hassas konularda toplumlarda ayrılığa ve çatışmaya yol açar. din ve siyasetin birbirinden ayrılması özetiyle laiklik ilkesi bu son olayda bile yara almıştır. devletin kurumları anayasada ki belirlemelerde laik ve tarafsız olduğu vurgulanmıştır. ancak sunni mezhep yüzünden kamu kurumuna böyle bir uygulama yaptırmak laiklik ilkesine aykırıdır. bir başka olayı daha ele alalım. 81 anayasasında köklü değişiklikler yapılmıştır. bugün geçerliliğini koruyan bu anayasa da "zorunlu sunni din dersi" verilmesi o günlerden bugüne gelebilen bir hadisedir. nitekim bırakın din dersini, ilkokul talabelerinin türbanla okula girmesinden birçok bu tarz olaya da imza atılmıştır. 28 şubat diye mağdur edebiyatı yapan orta kesim, istediği tüm islamik devrimlerini yavaş yavaş gerçekleştirmeye başlamıştır. açıkcası laiklik bu ülkede asla tam oturmayan sistem olarak kalmıştır. cumhuriyet döneminden bugüne kadar neredeyse iktidarda sağ partiler kalmış, laiklik halk tarafından asla benimsememiştir. halkın benimsemediği hiçbirşey kalıcı olamaz. batı medeniyeti de bugünlere kolay gelmedi. islam da reform olmazsa şayet, türkiye cumhuriyeti asla laik kalmayacaktır. lafın kısası bir iki olayla bu teoiriyi özetlemeye çalıştım. entirimi atatürk'ün bir anısı ile sonlandırıyorum (çoğunuz okumuş olabilirsiniz). ilk meclis zamanında gazi mustafa kemal paşanın başkanlığın da laiklik konuşuluyordu. mecliste din alimi olarak tanınan bir zat kürsüye gelip alaycı bir tonla - bir laikliktir konuşuluyor. afedersiniz de bu laikliği anlayamıyorum. sahi nedir laiklik? başkanı olduğu oturum da gazi dayanamaz ve elini kürsüye vurarak -adam olmaktır hoca efendi, adam olmak! der ve sorusunu cevaplar. laiklik paşamın dediği gibi "adam olmaktır". bugün adam olmayan birsürü siyasetçi bozuntusuna ithafen.
      0güzel hikaye - nabu 09.01.2016 22:35:32 |#2504600
    7. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tutun da kaçmasın kafasına sıçtıklarım.
    8. -1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ulan qemalistler ne şeysiniz laikliği de ele ayağa düşürdünüz djsjahhshs qemalist qıslar eksilesin.
    9. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bizim ülkede laikliği insan ayrımcılığına çevirdiklerinden beri sikerim laikliği dediğim doğrudur. istediği yere gidebilir
    10. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      önce laiklik gibi ciddi bir kavramı ele düşüren insanların söylemidir. sen laikliği ele ayağa düşür bir de üstüne laiklik elden gidiyor diye elinden oyucağı alınan çocuk gibi ağla. sen laikliği oyuncak yaparsan tabi elinden alırlar.
    11. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
    12. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yav amk diyanet işleri bile bakanlık iken neyin laikliği ki bu ? türkiye'de yemez. yarı laiklik falan veya yeni bir isim olabilir. ama böyle bir kültüre sahip bir ülkede tam laiklik asla olamaz.
    13. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      türkiye siyasi tarihinde işlenen her günahı meşrulaştırmak için ortaya atılan boş söylem. boş söylem dediğime bakmayın özellikle askeri sınıf ve chp benzeri partiler bu söylem üzerinden ciddi rant elde ettiler ve bu elde edilen rant genellikle demokrasi darbelerine neden oldu. dolayısıyla "laiklik elden gidiyor" söylemi hayli ironik kalıyor. 27 mayıs darbesi öncesi "laiklik elden gidiyor" diye algı oluşturuldu darbe sonrasında ise bir başbakan ve iki bakanımız asıldı. bakın, olayın ciddiyetini kavrayabilmek adına tekrar bir düşünün derim. halkın seçtiği bir başbakan var ve bu başbakan türkiye'de bir ilki gerçekleştirip liberal demokrasiye geçiş yapıyor, aslında gerektiği gibi de uyguluyor ve sen, liberal demokrasinin vazgeçilmezi olan laikliğin elden gittiğini söyleyip bu adamı asıyorsun! şaka gibi bir şey işte. herşeyi geçtim bu söylemi ortaya atıp başbakan asmışız bu bile tek başına kafi, başka bir ülke yapsa ne derdik kim bilir... 80 darbesi öncesi israil'e karşı yapılmış konya mitingi sonrası asker yine bu söylemi ortaya atıp, öncesinde oluşturduğu bu algıyı bahane edip halkın iradesine yeni bir darbe yaptı. bu sefer olay çok daha ciddiydi zira yüzlerce asılan insan ve vatandaşlık hakkı elinden alınan, sınır dışı edilmiş onbinlerce insan.... keza 28 şubat darbesi öncesi oluşturulan algı ve sonrasını da örnek gösterebiliriz. daha bu gibi örnekler de çoğaltılabilir. demek istediğim cumhuriyet sonrası yaşanan siyasi krizler, demokrasi ayıpları, siyasi rantlar ve en önemlisi yitip giden binlerce insanımız var ve hepsi de "laiklik elden gidiyor" söylemi sonrasında gerçekleşti. ülke olarak nefret etmemiz gereken bu söylemi insanlar hala kullanıyor ve bu aptallığı hala yapıyor. olaylara realist yaklaştığın zaman bu söylemin algı kısmını medya ve asker ortaklığıyla gerçekleştiği ve bazen bu günaha partilerin de dahil olduğunu ama uzaktan yakından böyle bir şeyin gerçekleşmesinin imkansız olduğunu görüyorsun. nato ve ab eksenindeki bir ülkede zaten laikliğin yokluğunu düşünemezsin iyisi mi artık bırakın bu martavalı.. sağda solda söyleyip kendinizi aptal yerine de koymayın derim. günümüzde hala laikliğin elden gittiğine inan insanlar var...
    14. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      100 yıl önce din elden gidiyor diye ağlayıp sızlayan çomarlar gibi davranmaya başladık, gitmeyecek. bırakmayacaksın. laiklik elden gidiyor diye ağlayınca çözülmüyor sorun.
    15. -4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      nereye gidiyor, kesin önünü belki geri döner
    16. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
    17. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote