bugün
yenile
    1. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      elon musk'ın insan beynini, beyin kabuğuna ameliyatla dijital sinir danteli yerleştirmek suretiyle birçok alanda takviye etmesi ve iyileştirmesi için açtığı şirketin adı. "elon musk'ın şapkasından çıkan yeni tavşanı: neuralink!" bugün ntde dolaşırken adını hatırlayamadığım bir bilim dergisinin kapağında gördüm bu başlığı. buraya da yazmak istedim konuyu ancak fazla vaktim yok, ders çalışmam gerek bu yüzden yüzeysel anlatacağım ama en azından fikir sahibi olup ilginizi çekerse internetteki makalelere bakmanız açısından bir yol gösterici olur. kısaca açıklayacak olursam insan beyni-bilgisayar sentezi yapmak diyebilirim şirketin amacına. elon musk tam bir manyak diye düşündürttü bana çünkü adam bilim-kurgu filmlerinde gördüğü teknolojileri parasıyla gerçeğe dönüştürmeye çalışıyor. diğer insanlardan farkı çok zeki olması diyebilirim. ha tabi bir de halk yanlısı olması. ya da ne bileyim öyle göstermesi çünkü hareketleri burjuva sınıfı diyebileceğim üst sınıfları, zümreleri destekler nitelikte değil. neyse. şu an çipler tıpta kullanılıyor zaten. en basitinden parkinson ve felç için tedavi aşamasında kullanılıyor. hatta beynin elektrik sinyalleri yani düşünce gücüyle hareket eden robot uzuvların hastalara takıldığını haberlerde görmüşsünüzdür. i̇şte elon musk'ın o fantastik gelecek planları arasında bu çiplerle hatıra ekleme, kötü anıları yok etme yahut hafıza takviyesinde bulunma gibi şeyler de mevcut. misal beynin uzun süreli hafızadan sorumlu hipokampus bölgesini çiple aktive edip destek sağlayarak unutmama yetisini insanlara kazandırabilecek. ya da yine tıp alanında örnekler verirsem travma sonrası stres bozukluğu gibisinden ruhsal hastalıklar için geçmişte yaşadığı kötü anıları silebilecek. bu özelliklere sahip bir üst insan modeli ortaya çıkabilir, uzak değil. yalnız elbette akla gelen bazı sorular var. etik mi? yani biz insanlar yaşadıklarımız, hissettiklerimiz, tecrübelerimiz ve anılarımızla kendimiz olabiliyoruz. bu teknolojiyle belki de bütün insanlık tekdüze olacak. ya da aslında hiç yaşamadığın bir olayın mutluluğunu hissetmek ne kadar akıl kârı bilemedim. ancak yine de bütün bu etik mi değil mi sorularını bir kenara bırakıp elon musk'ın buradaki amacına odaklanalım. esasında, insanoğlunun soyunu yok edebileceği olasılığıyla gündeme gelen süper zeka kavramıyla bütün derdi. yapay zekanın insanoğlunu yok etmesi ihtimaline karşılık böyle bir amaç edinmiş kendine. yani insan beyni ve bilgisayar ile oluşturduğu sentezin, süper zekayla insan arasındaki iletişimi güçlendireceğine ve özellik bakımından aradaki farkı minimize edeceğine inanarak bu yola çıkmış. gerçi sentetik zekanın her ne olursa olsun bu sentezden daha güçlü olacağını bence o da öngörüyordur. çünkü insan beyni takılacak çiplere rağmen organik bir beyin, ihtiyaçları var. ancak yapay zekanın elinde sınırsız bir güç olacak. görelim bakalım musk'ın bu seferki tavşanı neler yapacak..
    2. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      t: insan beynini bilgisayara bağlamaya çalışan elon musk şirketi. musk beyefendi daha önce; maymunlar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, bilgisayarların beyin gücüyle kontrol edilmesini başardıklarını söylemişti. şimdi sırada insanoğlu var. bana kalırsa eli kulağında bir atılım. olursa bizler için muazzam bir durum. lakin esas olarak felçli hastalar için inanılmaz faydalı olacak. mesela düşünüyorum; henüz var edilmemiş bu teknoloji, bundan çok öncesinde elimizde olsaydı, stephen hawking hayatı boyunca mevcut çalışmalarının en az birkaç katı daha çok çalışma üretirdi. hatta kim bilir, belki de o çok üstünde durduğu soruların cevaplarına bile erişebilirdi.. şirketin politikalarını bu yüzden merak ediyorum. mesela beyin fonksiyonlarının nasıl bilgisayar verisine dönüştürüldüğünü ya da beyin hücrelerinin hangi yöntemlerle uyarıldığını nasıl sağlamayı düşünüyorlar? bu gibi şeyleri bana bilal'e anlatır gibi anlatsınlar istiyorum. keşke anlatsalar. ve belirtmeden edemeyeceğim; heyecan verici hayaller ters tepmeye yatkındır.. yapay ve doğal zekanın bütünleşmesi, yani "insanüstü bilinç" dünya tarihinin en iyi buluşu olacaktır. buna şüphe yok. ancak bu imkan yararlı olabileceği kadar zararlı da olabilir.. ayrıca o şahane filmi - (#2273474) defalarca izlemiş biri olarak en çok şunu merak ediyorum; doğal zeka ile yapay zekanın eküri olduğu bir durumda, zaman içinde ortaya simbiyotik bir ilişki çıkmayacak mı? bunun da zaman zaman "doğal zeka vs yapay zeka" riski yok mu? biz doğal geri zekalılar öyle bir durumda nasıl başa çıkacağız lan bunlarla? sonradan olay terminatör'e dönmesin? tamam bir yerde yapay zeka ile bütünleşme fikri çok cazip. tamam öyle bir durumda insanlık olarak çağ atlarız. ama her durumun bir de olumsuz tarafı vardır. ve ben nedense bu fikri kendimce ele almaya çalışırken olumsuz tarafa olumlu taraftan daha fazla odaklanmadan edemiyorum. einstein'ın haklı çıkmasını hiç istemem. "3. dünya savaşı'nı bilmem ama insanoğlu, 4. dünya savaşı'nda taşlar ve sopalarla savaşır!" süreçte göreceğiz artık neler olacağını. not: (#2284512)
    3. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      eğer tarih değişmedi ise 28 ağustosta etkinliği yapılacak ve detaylar verilecek. elon musk beyine takılan bu çipler sayesinde insanların dil öğrenmeye ihtiyacı olmayacağını hatta konuşmaya bile ihtiyacı olmayacağını söylüyor. üstelik bu teknolojinin önümüzdeki beş yıl içerisinde hayata geçmiş olacağını da belirtiyor. merak uyandırıyor evet ama bir yandan korkutucu da. mesela öğrenebilen ve insan zekasının üzerine çıkan robotlar da korkutucu. cem yılmaz'ın dediği gibi olmayabilir ama, fişini çekmek bile yetmeyebilir yani.
    4. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      10 dakika geçti, merakla bekliyoruz. şöyle link bırakayım: 1 2
    5. 9
      +
      -entiri.verilen_downvote
      daha önce de belirttiğim gibi meraklandığım ama bir yandan da korktuğum girişim. yayın başlasa da artık görsek.
    6. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      başladı!
    7. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu geceki yayına 40 dakika önce başlayacaklarını duyurdukları halde hâlâ başlamadılar. bir an önce başlasalar çok iyi olur. üstteki entrilerde canlı yayın için linkler var zaten, ekstra buraya eklemiyorum. not: ben bu entriyi yazarken başladılar yayına. izlemek isteyenler için; - link 1 - link 2
    8. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      İzledikçe Black Mirror bölümleri aklıma geliyor ve geriliyorum.
    9. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Bu olaya bu kadar pembe bakılması beni düşündürttü. Ya herkes Polyannacılık oynuyor ya da gerçekten mahzur görmüyorlar. Bilemedim.
    10. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      garip teknoloji. bu zamana ait değil sanki, buna hazır mıyız bilemedim.
    11. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Bu daha başlangıç bana göre. Bunun biraz daha ileri gitmesi gerekiyor. Örneğin konuşmakta zorluk çeken birinin, bu sayede daha iyi konuşabildiğini, şiddetli travmaları atlamada yardımcı olduğunu, yalan söyleyen bir katilin/hırsızın/tecavüzcünün yakalanmasını sağladığını. Bunlar ilk etapta olabilitesi olan şeyler ve heyecan verici
    12. 8
      +
      -entiri.verilen_downvote
      anestezi yapılmadan kafatasının içine saç telinden daha ince teller implant ederek cihazın bağlanması sağlanıyor. böylelikle cihaz nöronlardaki hareketi sinyale dönüştürerek teknolojik cihazlarda kullanılabilmesini sağlıyor. cihazın çapı 23 mm ve kalınlığı 8 mm, bataryası tüm gün yetecek kadar, cihazda 1024 elektrot var (tıpta kullanılan cihazların en iyisi 16 elektrota sahip), bluetooth ile çalışıyor, çok basit ve kısa süren bir operasyon gerektiriyor, tıpta şuan kullanılan cihazlar enfeksiyon riskine sahipken neuralink'in böyle bir riski yok. ayrıca cihazı bağlayan robot tarama yaparak kılcal damarlara denk gelmeyecek şekilde telleri beyne takıyor ve hiçbir şekilde kanama olmuyor. kafatasındaki yerleşimi saçtan daha ince teller dikiş makinesi cihaz domuzlar üzerinde denenmiş demo şimdilik hafıza kaybı, duyma kaybı, depresyon, anksiete, beyin darbeleri, görme kaybı, felç, uykusuzluk, aşırı ağrılar, bağımlılık gibi rahatsızlıkların tedavisi öngörülüyor, daha doğrusu vadediliyor. bence bir kaç sene içinde cihaz daha da küçülecek ve tedavi ettiği hastalıkların sayısı epey bir artacak. cihaz şuan başarılı ancak entegre edilmiş bir teknolojik cihaz ile görmek gerek ama yazılım güncellemeleriyle yeni bir hastalık tedavisi geliştirildiğinde acayip şeyler hissettirecek diye düşünüyorum. atıyorum v.2.1 şeker hastalığı güncellemesi... bu arada genellikle tıp alanında açacağı çağdan bahsedildi etkinlikte ama yalnızca bu kadarla sınırlı değil. beynin bilgisayara bağlanmasıyla ortaya çıkabilecek acayip şeyler olacak. en basitinden şunu demek istiyorum, akıllı bir eviniz var ve beyninizdeki cihaza bağlı, uzaktan her şeyi kontrol ediyorsunuz. acayip şeyler olacak ve bu çok yakın bir geleceğimiz. bilim kurgu filmlerinde görünce yohamına dediğimiz şeyler hayatımıza geliyor çok heyecan verici. ayrıca elon, anılarımızı kaydedip upload ederek istediğimiz zaman kendimize veya robotlara download edebiliriz dedi.
    13. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Yeğenim prim vermeyin bunlara Ameriga'nın oyunları hep bunlar bizi makinelere bağlayıp beyinlerimizi kontrol edecekler.
    14. -2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Akıllara ruhi mücerret'i getiren icat.
    15. -1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Bu olay bana Nokia tipi beyinden ios işlemcili beyine geçiş gibi geliyor. 2007-2008 dönemi teknolojisi. Belki 5 yıl içinde bugünkü mevcut telefonların ilerlemesinden daha fazla gelişme gösterecek bu teknoloji. Birçok tartışma konusu içerse sağladı faydalardan mahrum kalmak toplumda bizi çok geri atabileceği ve buna mecbur kalacağımız beni endişelendiriyor. Bugün nasıl akıllı telefonlar verilerimizi çalıyor ancak onlara bu kadar muhtacız, tıpkı bu tarz biorobotik alanında gelişmeler de bizi bu hale getirecek. Welcome to starter pack of transhumanizm (bkz: tasarım bebekler)
    16. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "bana kalırsa eli kulağında bir atılım." - (#2323415) puh! keşke geçen sene bunu dediğim sıralar elimde yüklü bir miktar meblağ olsaydı da musk'tan dişe dokunur derecede hisse satın alsaydım. abi bak sen bana imkan vermiyorsun..
      0not: güvenlik zafiyeti feci derece can sıkıcı bu durumun. adamlar zaten mevcut durumda bizim nerede ne kadar nefes aldığımızı bile biliyorlar. bari beynimizin içindeki olan biten bizde kalsın. - louis froziel 29.08.2020 15:10:36 |#3930588
    17. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      şu burada dursun; kritik bir iki soru
    18. -1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Elon Musk'ın geçtiğimiz aylarda tanıttığı, bilimkurgu filmlerinden çıkıp da ete kemiğe bürünen bir yapay zeka teknolojisi. İnsan beyni yapısı gereği saniyede devasa miktarlarda veri alabilen bir yapı. Lakin anlam kazandırma konusunda bir miktar yavaş. Yani, algılama ve veri girdisi hızının çok küçük miktarlarında çıktı alabiliyoruz. Çıktıdan kastım; düşünme, konuşma falan. Elon Musk'ın domuzlar üzerinde yaptığı araştırma da tam olarak bu noktaya değiniyor. Yapay zeka ile insan beyni birleştiğinde, veri işleme kapasitesini ciddi manada arttırır hale getiriyor. Aynı zamanda dil kullanmadan iletişim kurmak, sinir kökenli bir çok fizyolojik ve psikolojik hastalığı tedavi etmek yahut semptomlarını minimize etmek, dış dünyadaki bilgileri direkt beynimize aktarmak gibi amaçlar da yok değil tabi. Beyin, çalışırken çok ufak elektriksel akımları kullanır. Buna aksiyon potansiyeli denir. Hans Berger 100 yıl önce bunu tespit etti. Zaman geçtikçe de bu verilerin her birinin anlamı olduğunu öğrendik. Şu an düşünce gücüyle hareket ettirilebilen protez uzuvların çalışma mantısı da buna dayanıyor aslında. Bu teknolojinin çalışma temeli de buna dayanıyor. Tabii ki burada bir çok sorun var. 1. si; beyinle bağlantıyı sağlayacak olan elektrotların doğru yere yerleştirilmesi çok önemli. Günümüzde epilepsi ameliyatlarında bu elektrotlar beyin arına yerleştiriliyor, lakin bu işlem çok daha kompleks bir işlem. Tamam bu işi yapan robotlar da var, lakin istenen hassasiyette değil. 2. si; verileri filtrelemek çok zor. Biz, laboratuvarda EEG verilerini işlerken bile, bazı durumlarda tabiri caizse imanımız gevriyor. Dış uyaranlar, o sırada milyarlarca nöron'un farklı verileri, elektronik aletlerin, gündelik gerçekleşen istemli ve istemsiz hareketlerin, hatta su sesinin bile kirletici etkisini temizlemek vakit alan bir şey. Bunun anlık ayıklanması ve sadece istenen dalganın tespiti bile ciddi mesele. 3. sü; yerleştirilen bu alıcı elektrotlar sadece beynin korteks kısmına yerleştiriliyor. Lakin, hareketlerin hepsinin kaynağı burası değil. İlkel beyin, limbik çekirdekler, yahut insüler korteks mesela. Buradaki verileri korteks seviyesinden tespit etmek oldukça zor. Kimse beynine bir çubuk sokulmasını istemez. Ki bunun tahribatı da düşünülmesi gereken konu. 4. olarak; veri ayrıştırma kısmına biraz daha değinelim istiyorum. Siz bu verileri nasıl işleyeceksiniz acaba? Dünyadaki en mükemmel bilgisayarlardan kaç tanesini kullanacaksınız bir işlem için mesela? İnsan beyni, her ne kadar 1,5 kiloluk, vıcık vıcık bir yağ kütlesi olsa da; potansiyelini bilgisayarlarla bir tutmak akıl yoksunluğudur. Aynı anda yapılan milyarlarca ateşlemeyi analiz etme, hangi ateşlemenin nereden yapıldığını ve vücuttaki etkilerinin tespitini nasıl yapacaksınız mesela? Ki biz hala hafıza, duygu ve düşünce konusunu çözebilmiş değiliz. Ayrıca konunun etik boyutu da var ki... Ona hiç girmeyin. Peki yapay zeka ne durumda? Şu an tanı koyan yapay doktorlar, cerrah robotlar, otonom araçlar var. MR ve ultrason verilerini bile önce programlar işliyor, daha sonra sinirbilimciler yahut radyologlar inceliyor. Gelişir mi? Tabi. lakin önce bu sorunların çözülmesi gerekli diye düşünüyorum. Amma yazdım, iyi bok yedim.
    19. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      1Bu Elon gavatı beni korkutmaya başladı. Süper kahraman filmlerinde ki kötü adamlar gibi. - franky 30.01.2024 02:43:56 |#4670658
    20. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      musk'ın hedeflediği teknoloji; link neuralink sayesinde aptal insanların ortalama bir insan olmaya başlaması vs neuralink sayesinde özgüven patlaması yaşayan aptalların süper aptallara dönüşmesi... bence bu kumara gerek yok. bu teknoloji halk tabanına kesinlikle inmemeli. hele hele dolandırıcıların eline hiç geçmemeli. bilim insanlarına takın, 150 yıldır çözülemeyen falanca probleme kafa yorsunlar. aksi takdirde olay bicentennial man filmine bağlanır, en salt hâlimizi merak ederiz de kendimizi en başa döndürmeye çalışırken buluruz. (şimdi bu mesajımı elon'a iletin. x'i de yeniden twitter yapsın, sikerim onun belasını. kuşumu geri istiyoruumm.)