bugün
yenile
    1. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu törenlerde sagu okunur.
    2. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      eski türklerde cenaze törenidir. cenaze yemeğiyle zerre alakası yoktur. ki bence eski türk kültürü ciddi manada gelişmiş ve manalı bir kültürdür. cenaze yemeği (milletin ölü evine toplanıp karnını doyurduğu) olsa olsa arap kültürü olabilir. yani, zorla adamı ırkçı yaparsınız ha. ayrıca; yuğ kelimesi ağıt anlamına da gelir. son kez tekrarlayalım; yuğ cenaze törenidir. yemekle alakası yoktur. bir anlamı ise ağıttır. bir daha tekrarlayayım mı?
    3. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      -(#4350607) Edit :Yuğ ve cenaze yemeği arasında bağ olmadığına inanıyorsanız yeşillendirin. Elimde kelepir bir boğaz köprüsü var ucuza bırakacağım. Not: Ölücüler yazmasın. Edit2: Sol kanatta bilgi, kültür şöleni yaşanıyor demek ki arada çıkıp birinin olmayacak şeyler söylemesi gerekiyormuş. Böyle böyle kültürleneceğiz arkadaşlar. Teşekkürler kkkajajsjjsjs
    4. 15
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yuğ ile cenaze yemeğinin z e r r e alakasının olmadığını söyleyen adam tarih mezunu. fıkra bir. günümüzdeki cenazelerde uygulanan hâl ve hareketler üzerinden türk örf ve adetleri diyerek oldukça genel bir başlığa sallıyor. fıkra iki. bense günümüzdeki bu şablonun aslında türk örf ve adetlerini yansıtmadığını söylüyorum. ilgili başlık; (bkz: türk örf ve adetleri) akabinde jeton düşüyor, dediğime gelip eski türkleri övüp; arapları, araplaşmış mevcut türkoları ve dolayısıyla günümüzdeki uygulanışı yeriyor. ama az evvel günümüzdeki uygulanış üzerinden koca bir genel başlığa salladığını es geçiyor :d reis bir iki kelam edeydin ya, az evvel başkası düşmedi o ofsayta. açıklık mahiyetinde bir edit atsan yeterliydi. ama ne hikmetse benim dediğimi alıp, bana karşı kullanmayı seçmişsin aklınca beni de yine kendinin karşısına koyup. fıkra üç. yanlış bir şeyi kırk defa da tekrarlasan doğru olmaz be abijim. tekrarlarsan da tekrarla yani :d haklı değilken racon keseni de ilk defa görüyorum. velhasıl; yuğ bir cenaze törenidir ve yemek faslı o törenin mihenk taşıdır. ne demek z e r r e alakası yok? daha açık konuşayım; yemeksiz bir yuğ töreni topsuz bir futbol maçına benzer. bir daha tekrarlayayım mı?
    5. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu yemek kültürünü çok onayladığım söylenemez ama var böyle bir şey. türkiye sosyal araştırmalar dergisinin, "islamiyetten önce türklerde toplantı ve törenler" adlı makalesinden kısa bir alıntı. "Yoğ kelimesi ölünün gömülmesinden sonra verilen yemek anlamına gelmektedir. Eski devirlerden itibaren bütün Türk topluluklarında “yoğ aşı” merasimi yapılmıştır. Bu merasimlerde ölen kişi için yemek verilirdi. Verilen bu yemeğe "yoğ basan", "yoğ aşı" veya sadece "yoğ" (ölü aşı) deniyordu (Koca 2000: 179). Abdülkadir İnan, ölü için yapılan yoğ töreniyle ilgili olarak şu bilgileri vermektedir: “Defin töreniyle ve ölüler kültüyle bağlı en eski ve iptidai törenlerden biri “ölü aşı” denilen törendir. Bugün medeniyetin yüksek derecesine ulaşmış olan kavimlerin hepsinde görülen ölüleri anma törenleri iptidai devirlerde ölülere aş verme töreninin gelişmiş şeklinden başka bir şey değildir” (İnan 2000, 189 ). Ölen kimsenin aşı verildi manasında da “yuğladı” veya “yoğladı” denirdi (Eröz 1992: 75). Yoğ Törenleri aynı zamanda yas törenleri olarak görülmektedir. Yoğ törenlerinde yemek vermek amaçlanırken bu törenlerde ölü adına düzenlenen gösteriler de bulunmaktadır."
    6. 12
      +
      -entiri.verilen_downvote
      cenaze yemeğiyle zerre alakası yok mudur? hımm. :d sevgili turkuazgibi kelimenin anlamına dair gerekli açıklamayı şurada (#4350607) yapmış zaten, tekrara düşmeyelim. hadi gelin biz de en eski kaynaklarımızda sözü geçen yuğ/yoğ teriminin nasıl kullanıldığına ve nasıl anlamlandırıldığına bakalım. --- spoiler --- köktürkçe metin: türküme budunuma yigin ança kazganu birtim. bunça kazganıp kangım kagan ıt yıl onunç ay altı otuzka uça bardı. lagzın yıl bişinç ay yiti otuzka yoğ ertürtüm. bukağ tutuk [...] kangı lisün tay sengün başadu biş yüz eren kelti. kokuluk ö[...] altun kümüş kergeksiz kelürti. yoğ yıparıg kelürüp tike birdi. çından ığaç kelürüp öz yar [...] bunça budun saçın kulkakın [... b]ıçdı. edgü özlük atın kara kişin kök teyengin sansız kelürüp kop kotı. türkiye türkçesiyle metin: türküm için, milletim için iyisini öylece kazanıverdim. bu kadar kazanıp babam kağan köpek yılı, onuncu ay, yirmi altıda uçup gitti. domuz yılı, beşinci ay, yirmi yedide yas töreni yaptırdım. bukağ vali ... babası lisün tay generalin başkanlığında beş yüz yiğit geldi. kokuluk ... altın, gümüş fazla fazla getirdi. yas töreni kokusunu getirip dikiverdi. sandal ağacı getirip öz ... bunca millet saçını, kulağını ... kesti. iyi binek atını, kara samurunu, mavi sincabını sayısız getirip hep bıraktı. /bilge kağan âbidesi, güney yüzü (10-12). -prof. dr. muharrem ergin, orhun abideleri. --- spoiler --- bugün ulaşabildiğimiz en eski yazılı kaynaklaklarımızdan olan orhun yazıtlarında yuğ törenine ilişkin çeşitli örnekler vardır, ben içlerinden yalnızca birini alıntıladım. yazıtların taşa kazınarak yazıldığı göz önünde bulundurulduğunda, her hadisenin detaylıca anlatılamayacağı da anlaşılacaktır. önemli olan dikkat çekici hap bilgileri yazıya geçirmektir. “ee burada yemekten söz edilmiyor” diyenler olursa diye söylüyorum. cenazede hazineden ikram etmek; iyi binek atı, kara samur ve mavi sincap gibi dönemin en değerli hayvanlarını ölünün ruhuna adamak yine tören esnasında yemek verildiğine işaret eder. daha yakın tarihe gelecek olursak kâşgarlı mahmud, oba oba gezerek çeşitli türk boylarından derlediği sözlüğü dîvânu lugâti’t-türk’te yuğ kelimesini şu şekilde tanımlamıştır; --- spoiler --- (یوغ) yoğ: ölü gömüldükten sonra üç yahut yedi güne kadar verilen yemek. -besim atalay, “kâşgarlı mahmud, divanü lûgat-it türk”, tdk. --- spoiler --- bonus; --- spoiler --- yōg: ölüyü gömmekten dönenler için yapılan yemeğin adı. üç veya yedi gün sürer. -ahmet bican ercilasun-ziyat akkoyunlu, “kâşgarlı mahmud, dîvânu lugâti’t-türk (giriş-metin-çeviri-notlar-dizin)", tdk. --- spoiler --- demek ki neymiş? bilmeden konuşmuyormuşuz. önce gidip ilk kaynaklarımıza bakıyormuşuz. bir daha tekrarlayalım mı? :)
    7. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Esasen ağıtı da ölü yemeğini de kapsayan cenaze törenidir. --- spoiler --- “yoğçı (yas tutan, yasçı), yoğla (yas töreni yapmak, ölü yemeği vermek), yoğlat (yas töreni yaptırmak, ölü yemeği verdirmek) ve sığıtçı (ağlayıcı) kelimelerine Orhun kitabelerinde rastlanmaktadır. “ “Türkler ölülerine saygı gösterdiklerinden yoğ törenlerini yapmışlardır. Yoğ töreni ölü gömme veya yas töreni olarak da değerlendirilebilir. Bu törenler kendilerine has üslup ile gerçekleştirilmiştir. Yoğ törenlerinin yapılmasının altındaki sır ise İslamiyet’ten önce Türklerde ölümden sonraki hayatın varlığıdır. Yoğ kelimesi ölünün gömülmesinden sonra verilen yemek anlamına gelmektedir. Eski devirlerden itibaren bütün Türk topluluklarında “yoğ aşı” merasimi yapılmıştır. Bu merasimlerde ölen kişi için yemek verilirdi. Verilen bu yemeğe "yoğ basan", "yoğ aşı" veya sadece "yoğ" (ölü aşı) deniyordu.” --- spoiler --- Ayrıca bu törende insanlar ölenin arkasından ruh acılarına fiziki acı da eklemek için yüzlerini kesermiş.
    8. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tamam vurmayın öldü adam. askdjasld Şu dakika itibariyle bu başlıkta ulunmasını yasaklıyorum. :D ccc
    9. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yukardaki entirilerde ne kavga çıkmış aq. gece gece hepsini okumaya üşendim ama madridli hariç hepiniz haklı gibi duruyorsunuz. neyse, iyi okumalar. ölü gömme törenlerinin bütününe veya gömüldükten sonraki üçüncü veya dördüncü gün düzenlenen ziyafete verilen isimdir. bu iki anlam aynı zamanda geçerli olmamıştır. eski metinlerde ölü gömme töreninin bütününü belirtirken sonraları ölü gömme törenlerinin asıl unsuru olan birlikte yenilen yemeki belirtmek için kullanılmıştır. ongin yazıtında bir adamın "bilge babasının yogundan" bahsedilmektedir. tonyukuk yazıtında ise kağanın "birlikte karımın yoguna gideceğiz" dediği yazılıdır. aynısını orhon(kül tigin ve bilge kağan yazıtları) ve ihe hüşötü yazıtlarında da görmekteyiz. bu yazıtlarda defin törenini düzenleyenin yogcı olduğu söylenir. von gabain'e göre bu sözcük tahrip etmek anlamına gelen yog- kelimesi ile aynı kökten gelmektedir. kaşgarlı mahmut ise ölünün ardından verilen yemek anlamına gelen basan kelimesiyle aynı anlama geldiğini ileri sürmüştür. ibn-ü mühenna ise yoga ı(yemek) da ekleyerek yog aşı(ölü yemeği) olarak bahsetmiştir bu kelimeden. edit: uyku tutmayınca üşenmedim okudum hepsini. gerçekten madridli hariç hepiniz haklıymışsınız:d devrik bebişimin de yasağını çiğnemişim ama kusuruma bakmasın artık.