bugün
yenile
    1. 7
      +
      -entiri.verilen_downvote
      konuşma ve tat alma organı. ayrıca ; insanların arası anlaşmayı sağlayan,kendine özgü kuralları olan ve bu kurallar içinde gelişen canlı ve temel varlık. doğuşuyla alakalı bir sürü teori vardır. hiç birinin kesinliği kanıtlanamamıştır. ayrıca ; (bkz: filoloji) ayrıca ; (bkz: lisan)
    2. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      insan vücudundaki en güçlü kas
    3. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      dil, göze ya da kulağa yöneltilen simgeler aracılığıyla bilgi akışımı anlamına gelmektedir.
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      dil dile değmeden dil öğrenilmezmiş o yüzden gidin dil öğrenin
      0dil dile değmeden dil öğrenilmezmiş nasıl bir söz amk nasıl bi mantık ben şok - dikkatyobaz 04.01.2017 03:29:05 |#2917025
      0aslında mantıklı iyi düşün - sorrychef 04.01.2017 03:31:35 |#2916450
      0ya anladım da anlamak istemiyorum:)) illa et ete değecek yani - dikkatyobaz 04.01.2017 03:33:35 |#2918600
    5. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "dili bir kelime daha fakir kılmak, bir ulusun düşüncesini bir kavramdan yoksun kılmak demektir. " (bkz: arthur schopenhauer)
    6. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      “dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir vasıta, kendisine mahsus kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişen canlı bir varlık, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli antlaşmalar sistemi, seslerden örülmüş içtimai bir müessesedir.” -prof. dr. muharrem ergin, türk dil bilgisi.
    7. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (#2362846) “bir dil sahası içinde bir kavmin muhtelif kabileleri, bir ülke içinde muhtelif bölge ve şehirler ayrı konuşma dillerine sahip olabilirler. bu şekilde bir dilin muhtelif lehçeleri, şiveleri ve ağızları bulunur. bunlardan lehçe bir dilin bilinen ve takip edilebilen tarihinden önce, karanlık bir devrinde kendisinden ayrılmış olup çok büyük ayrılıklar gösteren kollarına denir. şive bir dilin, bilinen tarihî seyri içinde ayrılmış olup bazı ses ve şekil ayrılıkları gösteren kolları, bir kavmin ayrı kabilelerinin birbirinden farklı konuşmalarıdır. ağız ise bir şive içinde mevcut olan ve söyleyiş farklarına dayanan küçük kollara, bir memleketin çeşitli bölge ve şehirlerinin kelimeleri söyleyiş bakımından birbirinden ayrı olan konuşmalarına verdiğimiz addır. ağızlarda ses (söyleyiş), şivelerde ses ve şekil, lehçelerde ise ses ve şekilden başka kelime ayrılıkları, kelime sahasına inen ayrılıklar bulunur. mesela türkçeden bilinmeyen zamanda ayrılmış olan çuvaş türkçesi ve yakut türkçesi türkçenin lehçeleri; kırgız türkçesi, kazak türkçesi, özbek türkçesi, azerbaycan türkçesi ve osmanlı türkçesi v.b. türkçenin şiveleri; karadeniz, konya, istanbul türkçeleri v.b. türkiye türkçesinin ağızlarıdır.” -prof. dr. muharrem ergin, türk dil bilgisi. (bkz: lehçe) (bkz: şive) (bkz: ağız)
    8. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sınırlardan sonra insanlığa atılan en büyük kazık. düşünsene, bir kereliğine dünyaya geliyorsun ve milyarlarca insanın dilini bilmiyorsun. haliyle, anlaşamıyorsun. gerçi ortak lisana sahip olduklarınla da anlaşamıyorsun ama orası başka mesele. dünya tek devlet ve tek lisandan ibaret olmalı. ki bir gün olacak da. ama biz göremeyiz.