bugün
yenile
    1. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ismail erünsal'ın uzun yıllara yayılan titiz çalışmalarının nihayetinde ortaya çıkan nitelikli bir tarih kitabı. ortaçağ islâm dünyasında kitaplık ve kütüphane olgusundan başlayıp cami, medrese, padişah kütüphanelerini, sonra müstakil ve büyük medrese kütüphanelerini, birbirinden gerek kullanım gerek içerik olarak farklarıyla anlatıyor. personeli, koleksiyonları, katalogları ve bugün ayakta olanlardan nasıl yararlanılacağına kadar her şeyi paylaşıyor. ataların, sadece elde kılıç gezmediğini gösteren ve uzun yılların emeği sonucu ortaya çıkmış nitelikli bir çalışma.
    2. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      t: kalenderliği ile tanınan prof. dr. ismail erünsal'ın göz bebeği olan eseri. şu; gorsel . ikinci baskısının önsözünde yer alan şu cümleyi kurmayı, allah hiçbir araştırmacı yazara nasip etmesin; "otuz-kırk yıllık bir çalışmadan sonra acaba oldu mu diye ortaya çıkan bu esere dönüp baktığımda, "evet oldu" diyemememin üzüntüsünü yaşıyorum." -biraz uzun ama aktarayım.- sebebini şöyle açıklar bu hüznünün; "maalesef ülkemizde yapılan bu tür çalışmalarda siz hem işçi, hem kalfa, hem mühendis hem de mimar olmak zorundasınız. işe sıfırdan başladığınız, binlerce belgeyi taramanız ve değerlendirmeniz gerektiği için genellikle ömrünüz kalfalıktan öteye geçmeye imkan vermiyor. ortaya ancak binanın kara yapısını koyabiliyorsunuz. batı'da aynı konuyu çalışan bir meslektaşınız ise size göre daha avantajlı bir konumda çalışmasına başlamaktadır. batılı araştırmacılar, yayınlanmış olarak xi. asırdaki bir manastır kütüphanesinden ödünç kitap almış kişilerin listesine, xiii. yüzyıldaki bir kütüphanenin ödünç verme esaslarına, canterbury'deki bir kütüphanenin 1375'te hazırlanmış olan kataloğuna kolayca ulaşabiliyor. eğer kitap ticareti çalışıyorsanız padua'da 1485 yılında yapılan bir kitap müzayedesinde kitap alanların aldıkları kitapları ve bunlara ödedikleri miktarı müzayede kataloğunda bulabiliyorsunuz. ya da bir müstensihin xv. asırda hangi tür yazının satırını kaça yazdığını ve yazı örneklerini evinin kapısına astığı listede bulabiliyorsunuz. osmanlı kültür tarihi çalışmalarında bir monografi hazırlamanın zorluğu, hem alandaki malzemenin ortaya konup işlenmemiş olmasından hem de öncü çalışmalar bulunmamasından kaynaklanmaktadır. dolayısıyla, sizin tek başınıza yapacağınız işi batılı meslektaşlarınız yüzlerce kişinin alana yaptıkları katkılardan yararlanarak yapıyorlar ve layıkıyla da yapıyorlar. bense sadece kataloglarla ilgili 30-40 sayfalık bir bölümü yazmak için birkaç sene, bulduğum katalogları inceledim. bu bakımdan tesbit ettiğim belgeleri ve az sayıda olan kaynakları yeterince değerlendirdiğimi söyleyemem. inşallah gelecek nesiller bir adım önde başlayarak daha güzel çalışmalar ortaya koyarlar." . ayrıca; (bkz: orta çağ islam dünyasında kitap ve kütüphane) not: konuya dair okunmaya değer bulduğum başlığın ilk entrysini de şöyle iliştiriyorum; (#69549) -entrye bak, beş sene önce girilmiş...- . edit: (bkz: machiel kiel)
    3. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      şöyle şeyler görünce üzülüyorum şuradaki; (#2361216) konu yüzden. elin insanı bu çalışmaları bizden çok çok daha hızlı şekilde üretebiliyor. çünkü altyapıları onlara bu imkanı sağlıyor. bi' de bizdeki mirassız ortama bak, koskoca dokuz yıl! bu toprakların çocukları her konuda yetim.