bugün
yenile
    1. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tanrısal gerçekliğin doğalaşarak kendini açığa vurmuş olduğunu savunan din öğretisidir. bununla da yetinmez, tanrı bilgisine ulaşmanın öngörülü kişilerin sezgisiyle gerçekleştiğini ileri sürer. "bilinircilik" olarak da bilinir. hristiyan inancının geliştiği 2. yüzyıldan sonra ortaya çıkmıştır. bu öğreti her şeyden önce en üst düzeydeki bilginin, tanrısal bilginin ulaşılabilir bilgi olduğunu bildirmekle tam anlamında dogmacı bir öğretidir. bu mutlakçı kavrayış bilgiye ulaşma yöntemi olarak sezgi yöntemini kullanır. mutlak bilgiye, bir anlık bir aydınlanmayla, insana büyük bir haz da veren sezgiyle ulaşılabilineceğini söyler. gözünü en yüce bilgiye ya da tam anlamında bütünsel bir bilgiye dikmiş olan bilinircilik, temelde madde dünyası karşısında aşağılayıcı bir tutum almayı gerektirir. çünkü; madde, özü gereği kötüdür. maddenin kötülenmesi demek bir bakıma insan bedeninin de aşağılanması demek. bu yüzden de bilinirciler, insanlar için çileci bir yaşam yaşanılması gerektiğini söylerler. ama bunu söyleyenlerin çileci olmak konusunda ne kadar samimi olup olmadığı her zaman tartışmaya açık bir konu. çünkü; bahsettikleri çileci yaşam, çoğu zaman ahlaksızlıklara varan serbestliklerle dengelenmiştir. bu yüzden de bilinircilik, hristiyanlık içinde ilk büyük sapkınlık olarak değerlendirilir. hristiyanlığın gelişim döneminde avrupa ve asya'dan son derece dallanıp budaklandı. ama zamanla bilinircilik, her yerde özünden çok farklı yorumlamalarla savunulundu. zaman geçtikçe de temelinde aynı görüşü savunan ama farklı uygulamalara sahip bir sürü farklı görüş türedi. sonra bunların aralarında çıkan olaylar sonucu bugün, bu gizemci ve çileci öğretiden geriye pek bir şey kalmadı.
    2. -5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      o ne la
      2birader adam tanımını yapmış böyle saçma sapan bir entry girmek yerine okusana amk. - oluroyle 11.03.2017 23:09:24 |#3255879
    3. -3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      felsefede gizemcilik. gizem ben. gizemci olan gelsin fan club falan ayiktiniz mi
      1yalnız; felsefede gizemcilik = mistisizm - finito 11.03.2017 23:18:58 |#3255939
      0araştır yalan mi soylicez okudugumuzu soyluyoruz - galibauzgunum 11.03.2017 23:35:39 |#3256112
      1bu kadar fevri olmaya gerek yok. özelden gerekli bağlantıyı verdim, okursan sevinirim. yarın ygs var ve aramızda ygs'ye girecek arkadaşlar var. ve ygs'ye felsefe soruları da var. son gece felsefeden yanlış bilgiye maruz kalmalarını istemiyorum. - finito 11.03.2017 23:43:13 |#3256366
      butun yorumlari goster (7)
    4. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bilgiye dayalı, sezgisel ve akılcı bir öğretidir. ileride biraz uçar. gerçeğe dayalı bilgiyi sezgilerle bulacağımızı söyler bu akım. sezgilerin en güçlü olduğu(onlara göre) ruhsal ve psişik durumlar bilginin en iyi edinilebileceği anlardır. bu noktada ruhsal ve psişik evrede bu arkadaşlar nereyle iletişime geçiyor derseniz de dinleri kabul ederler ama yeterli görmezler. ruhun da ölmeyen şeyler olduklarını kabul ettiklerinden bu ruhsal ve psişik durumlar genelde ayinler olur. yazmasa da internette gnostisizmin bu bilgiye ulaşma evreleri kara büyülerin gelişimine de yardımcı olmuştur. gerçek fiziksel değildir bu öğretide. ruhsal ve düşseldir. ruhumuz bu dünyada hapistir ayrıca. vikipedide ilkelerine bakarsanız ''ruhsal gelişim yolunda en önemli bilgi kaynaklarından biri ruhsal alemden ruhsal irtibatlarla alınabilecek yüksek bilgiler içeren tebliğlerdir ki, bunlar ruhsal bakımdan seçkin insanlara verilir.'' yazar. büyü mevzuna biraz da buradan uyanabilirsiniz. yine de akılcı bir düşüncedir. okültizmin alt kümelerinden olarak düşünebiliriz her ne kadar uçuk kaçık işler de olsa içerisinde. çünkü vaktinde bu görüş hristiyan klisesi tarafından akılcı çıkarımlarından dolayı yok edilmek istenmiştir.
    5. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hristiyanlıkta bi akım. tanrısal, mutlak bilgiye bir anlık aydınlanmayla, sezgiyle ulaşılabileceğini ileri sürer.akımın savunucuları, dinlerin mutlak bilgiyi sağlamada yetersiz oldukları görüşündedirler.