bugün
yenile
    1. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ölümlü bir kaza sonucunda ölenler birden fazlaysa ve kimin kimden önce öldüğü ıspatlanamıyorsa aynı anda öldükleri kabul edilir. miras hukuku açısından önemlidir. adidir ve aksi ıspatlanabilir.
    2. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kimin önce öldüğü belirlenemiyorsa hepsinin aynı anda öldüğü varsayılır.
    3. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      miras hukuku açısından önemli olan karinedir. miras hesaplamalarında, mirasçı olabilme yetkisinin olup olmadığının belirlenmesinde işe yarar.
    4. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu karine gereğince aynı anda öldüğü kabul edilen kişiler birbirlerine mirasçı olamazlar.
    5. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kişilerin aynı olayda veya yerde ölüm tehlikesi altında olmaları şart değildir, farklı yerlerde farklı olaylardan dolayı da ölseler birlikte ölüm karinesinin çıkarılması mümkündür. birlikte ölüm karinesinde; yaş, sağlık durumu, cinsiyet vb. bir kriter olarak sayılmaz. "ya bu adam gelmiş 70'ine, kesin önce bu ölmüştür" denilemez (hayata dair not: siz verdiğim örnekteki arkadaş gibi kimseye -ölü dahi olsa- "bu" demeyin) --- birlikte ölüm karinesinin faydası nedir? aynı anda öldüğü varsayılan kişiler, birbirine mirasçı olamaz. doğal olarak öldüğü varsayılanların mirasçıları da birbirlerinin mirasına el uzatamaz. örnekli anlatırsam daha iyi olur sanki... *** örnek: çocuksuz bir karı koca kaza yapıp öldü, ne var ki hangisinin önce öldüğü belli değil. bu yüzden her birinin malvarlığı kendi mirasçılarına (anne babalarına) geçer. eğer adam önce ölseydi karısı onun mirasının 3/4'üne sahip olacaktı ve kadın daha sonra öldüğünde kendi mirasına ek olarak kocasından elde ettiği miras da mirasçılarına kalacaktı. yani ailesine daha fazla miras bırakacaktı.