bugün
yenile
    1. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tarihte ilk kez moğolları yenen, ve yine ilk kez türkiye ibaresini kullanan devlet. osmanlı imparatorluğu'ndaki yeniçeri sistemini bunlar memlük olarak kullanmışlardır. ridaniye savaşı ile osmanlı'ya yenilip halifeliği kaybetmişlerdir. mısır'da hüküm sürmüşlerdir. ayrıca; (bkz: devlet-ül etrak)
    2. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      memlük köle demek. köle askerler zamanla güçlenmis ve islam dünyasında önemliyer tutmuş. ilginç olan şu ki memluk olmak için beyaz ten gerekiyormuş. esmer, siyahiler vs dahil olamiyormuş.
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      liseeler ve ortaokullarda okutulan tarih kitaplarında iki satırla boş beleş bir devlet olarak zihinlerimize kazınsa da öyle değil aslında. memlük devletinin kıpçak illerinden toplanan köleler tarafından değil, 1223'te kuzey kafkasya'daki moğol istilâsı üzerine kafkasya'dan topluca mısır'a göç etmiş çerkes halkları tarafından kurulmuştur. (yoğunlukla karaçay ve balkarlar - bu iki boyun ortak özelliği türk diline çok yakın bir lehçe kullanmalarıdır) memlük devleti'nin 267 yıl süren varlığı boyunca şaşırtıcı olan yönü, devşirme yoluyla mısır'a getirildiği söylenen grupların tamamen kendi kültür, gelenek ve özelliklerini korumaları, devleti kendi kültürlerine ait usullerle yönetmeleridir. devşirme kadroların bunu gerçekleştirebilmeleri imkansıza yakındır.hatta imkansızdır. osmanlı devleti de uzun süre devşirme kadrolarca yönetilmiş, ancak devşirmelerin bir kısmı tamamen osmanlılaşmış kendi özelliklerini sürdürmemişlerdir.diğer bir kısmı ise osmanlılaşmış gibi görünüp ileriki etaplarda içten içe çürütmüş hatta sonunu hazırlamışlardır.o başka bi konu... memlük devleti, ortadoğudaki moğol-haçlı yoğunluğunun en üst düzeyde olduğu bir dönemde, i̇slâm aleminin liderliğini yürütmüş, i̇slâm ülkelerini moğol istilâsından koruyarak ve haçlı işgallerini geri püskürterek bence tarihin gidişini değiştirmiş en önemli ve büyük i̇slâm devletlerinden birisidir. ayrıca memlükler dönemi ve mısır coğrafyasının en demokratik şartlarla yönetildiği dönemidir.adından da anlaşıldığı gibi kölenin, fakir fukaranın yanında bir yönetim anlayışına sahiptir. ridaniye savaşı, i̇slam aleminde 267 yıl süren çerkes liderliği dönemine son vermiş, i̇slam liderliğini ve hilafetin osmanlılar'a geçmesini sağlamıştır.bu savaşın kırılma noktası ise arap komutanların osmanlı tarafına geçmesidir.o zamanlar gayet olağan bi durum galiba.ankara savaşında da kara tatarlar osmanlı tarafından timur tarafına geçmişti.
    5. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yaklaşık 150 yıl türk hanedanların ve 150 yıl çerkes hanedanların yönetimi altında olmak üzere iki farklı dönemi vardır. yönetim kadrosunun kölelerden oluşması "her ne kadar günümüzde düşlenilen zenci köleliği kavramı gibi bir kölelik kavramı olmasa da" dünya tarihinde memlük devletini eşsiz kılar. türkiye adının resmi olarak ilk kullanıldığı ülke olması pek doğru değil. eski ülkelerde resmi ve katı bir devlet adı kavramı yoktu. memlükler, devletül türkiyya olarak anılmış, ancak burci hanedanının yönetimi sırasında devletül burciyya olarak da bilinmiş. ya da bahri hanedanı altında iken de devletül bahriyya dendiği olmuş. yani eski ülkelerde uyrukdan daha çok hanedan önemli olduğu için resmi bir ad kurumu pek gözlenmiyor. devletül türkiyya arapça türk devleti demek, ki zaten çok daha öncesinde türk kağanlığı diye bir devlet kurulduğu için ilk sayılamaz. burada kullanılan türkiye adındaki -iyya kısmı aslında arapça aitlik gösteren bir ek. yani günümüzdeki gibi adlaşmış bir sözcük değil, ülkenin o dönem türkler tarafından yönetildiğini belirten bir kullanımı var. memlükler, yeniçeri benzeri müslüman olmayan erkeklerin askerlikte kullanıldığı bir kurum. memlük de köle benzeri bir anlam taşıyor zaten. zamanla bu türk asker köleler yönetimde başa geçerek ülkenin sahibi oluyorlar. daha sonra ise o dönemde artık çoğu türk, müslüman olduğu için pazarlarda askere alınıp memlük yapılacak türk köle sayısı azalıyor, bunlar da o dönem pazarda bol bulunup çok ucuz olan çerkesleri memlük almaya başlıyor ve bir süre sonra çerkes memlük hanedanları ülkeyi yönetmeye başlıyor ve bu ülke yıkılana kadar sürüyor. en kaba tabirlerle memlükler bu. tarih derslerinde yavuzun yendiği devlet olarak kısa bir yer alıyorlar ancak bence hem dünya, hem de türk tarihindeki çok ilginç ve önemli ülkelerden biri.