bugün
yenile
    1. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kapitalist orta sınıf.
    2. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kapitalist orta sınıftır. amaçları; üretimin devamlılığını sağlamak ve iş gücünü ayakta tutmaktır. özellikle 14. ve 15. yüzyıllarda avrupa'da idari ve dini merkezler ortaya çıktı. bazı kentler de meta üretim'in ve ticaretin artmasıyla gelişti. hal böyle olunca, zanaatin ve ticaretin gelişmesi sonucu kentlerde yeni bir sınıf ortaya çıktı. burjuvaların zenginliği toprağa değil, kentlerde henüz ilkel durumda olan meta üretimi ve ticarete dayanıyordu. burjuvazi, savaşla uğraşmazdı. toprak sahibi de olmadığından, soyluların yararlandığı hukuki ayrıcalıklardan yararlanamıyordu. ticari sermayesiyle mülkiyetini elinde topladığı yeni üretim araçlarını manüfaktür ve fabrikalar biçiminde merkezileştiren bu sınıf, toplumun sosyal yapısını değiştirecek bir güç haline geldi. ayrıcalıksız halkın içinden çıkan burjuvazi, ekonomik bakımdan üstün bir sınıf oluşturdu. ama politik bir güç olamamanın tıkanıklığını yaşıyordu. yalnız bu çelişki, 17. ve 18. yüzyıllarda burjuvazi ile feodal aristokrasi arasında iktidar mücadelelerine yol açtı. burjuva sınıfı, toplumdaki diğer sınıfların (özellikle işçilerin) desteğini sağladı ve mücadeleye önderlik etti. çalışan sınıfların bu mücadele içinde burjuvaziyle de zaman zaman karşı karşıya kalması, daha sonraki dönemde bir bütün haline gelecek olan proletarya ideolojisinin temelini oluşturdu. bu dönemde burjuvalı düşünürler de, bütün insanların doğuştan ve eşit bir biçimde bazı haklara sahip olduklarını savundular ve burjuvazinin siyasal iktidar mücadelesini ideolojik olarak desteklediler. bu görüşler, insanların özgür doğduğunu ve devletin, insanın doğuştan sahip olduğu haklara dokunamayacağını savunuyordu. burjuva dünya görüşünün ve burjuva özgürlük anlayışının en önemli belgelerinden biri; 1789 fransız insan ve yurttaş hakları bildirisidir. buna göre, insanların temel hakları, özgürlük, güvenlik, baskıya karşı direnme ve mülkiyet hakkıdır. burjuva dünya görüşünde mülkiyet hakkı, dokunulmaz ve kutsal bir haktır.
    3. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      köylü, işçi ya da soylu sınıfına dahil olmayıp, sosyal statüsünü ve gücünü, eğitiminden, işveren konumundan ve zenginliğinden alan kişilerin oluşturduğu sosyal sınıf. (bkz: burjuva)
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Kökeni Latince burgus (kale burcu) sözcüğüne dayanır. Orta Çağ Avrupa'sında kentler surlarla çevrilirdi. Köylüler çoğunlukla surların dışındaki çiftliklerde yaşarlardı. Burjuvalar ise surların içindeki kentte yaşarlardı. Eski Fransızca "burgeois" sözcüğü "şehirde yaşayan" anlamına gelir.
    5. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Burjuvazi, egemen konuma geldiği her yerde, tüm feodal, ataerkil, kırsal kesime özgü gönül okşayıcı ilişkileri yerle bir etmiştir. Tek sözcükle, dinsel ve siyasal yanılsamalarla perdelenmiş sömürünün yerine, apaçık, utanması, dolaysız, düpedüz sömürüyü getirmiştir. Burjuvazi, o zamana kadar saygı duyulan ve sofulara özgü bir huşu içinde bakılan tüm uğraşların kutsal halelerini başlarından indirmiştir. Hekimi, hukukçuyu, din hizmetlisini, şairi, bilim adamını kendisinin ücretli işçileri haline getirmiştir.