bugün
yenile
    1. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      toplum için uyulması gereken nesnel, soyut, genel ve sürekli nitelikteki hukuk kurallarını içeren, etkileri yönünden objektif hukuk alanında yeni bir durum yaratan ya da var olan bir durumu düzenleyen veya ortadan kaldıran kural ve işlemlerdir. (bkz: kanun) (bkz: anayasa) tbmm tarafından anayasa, içtüzük ve teamüllere uygun olarak yapılır. cumhurbaşkanınca yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer. devletin stabil bir hal alması ve tavırlarında belirli bir istikrar sağlanması için yasalar kullanılır. sözde düzeni(?) sağlamak için yasalara başvurulur. (bkz: mesela yani) pek çok farklı devlette ve hükümette de görüldüğü gibi kanunlar yeri geldiği zaman yok sayılabilir. yeter ki çıkarlar uğruna yok sayılsın. savaş yasaları bile çıkar uğruna zaman zaman yok sayılabiliyorsa, diğer bütün yasalar da pek tabii yeri gelince yok sayılabilir. (bkz: srebrenitsa katliamı) her yasa çiğnenir, sadece zamanı gelmemiştir. buna rağmen hala devlet denilen toz pempe yapıya, siyasilerin peri tozu saçan söylemlerine inanan insanlar var. hatipler değişecek, söylemler başkalaşacak ama mantalite olduğu gibi kalacak. bu tarz konularda pek çok farklı yerde, pek çok söylemim oldu. ekşi'de bulunduğum dönemde sırf bu konulara yoğunlaştım da diyebilirim. lakin bir faydasını görmedim. bu konuları düşünmek isteyen zaten düşünüyor, anlamak istemeyen zaten anlamıyor. laf kalabalığı yapmanın bir manası yok. o yüzden artık eskisi kadar esip gürlemiyorum. "yasalar, adalet duygusunu geliştirmemiş, onu mahvetmiştir." - peter kropotkin velhasıl kelam; kanunlar insanları uyuşturur ve bu (bence) etik değildir.
    2. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      - (#1923717) bazılarınca örümcek ağı olarak tanımlanır. zayıflar örümcek ağına takılır, güçlüler ağı delip geçer... not: (#2262964)
    3. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      başlıktaki entrylere ek olarak; "kanunlar doğru oldukları için değil, kanun oldukları için yürürlükte kalırlar. kendilerini dinletmeleri akıl dışı bir güçten gelir, başka bir şeyden değil. mistik olmak işlerine gelir. kanunları koyanlar da çok kez budala, ya da eşitlik korkusuyla haksızlığa düşen kimselerdir. nasıl olursa olsunlar, insandırlar nihayet, her yaptıkları şey ister istemez sudan ve değişkendir. kanunlardan daha çok, daha ağır, daha geniş haksızlıklara yol açan ne vardır?" - (bkz: michel de montaigne)
    4. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yasalara aykırı olmasaydı yasaları yıkmaya çalışırdım derdim eğer bu da yasalara aykırı değilse. aman silivri soğuktur şimdi. benim gibiler çok yaşamaz konuşursa.