bugün
yenile
    1. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tıpta çoğunlukla sıcak ülkelerde görülen, bir cins sivrisinek aracılığıyla bulaşan, tene sarı renk veren, ateşli bir hastalık.
    2. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açan akut viral bir hastalıktır.
    3. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      çoğunlukla sıcak ülkelerde, insanda, bütün maymun türlerinde ve bazı küçük memeli hayvanlarda görülen bir cins sivrisinek aracılığıyla bulaşan, tene sarı bir renk veren, ateşli bir hastalıktır. hatta; sarıhumma, 18. yüzyılda amerika kıt’ası’nda ölüme yol açan salgınlarla ortaya çıkmış ve oradan da avrupa’ya sıçramıştır. sarıhumma virüsünü taşıyan sivrisineğin ısırmasının ardından 3-6 günlük kuluçka devresinde, virüs insan vücudunda çoğalmaya başlar. hastalığın başlıca belirtileri; baş ve sırt ağrısı, bulantı, kusma ve hızla yükselen ateştir. virüs, karaciğer hücrelerini tahrip ettiğinden sıklıkla sarılık görülür. bu nedenle hastalığa sarıhumma adı verilmiştir.
    4. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sarıhumma hastalığı üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınan amerikalı doktor stubbins ffirth , bu hastalığın bulaşıcı bir hastalık olmadığını iddia etti ve bu hipotezini kanıtlamak için kendi bedenini kullandı. bu hastalığın oldukça sık rastlandığı yerlerde yaşayarak, sarıhummanın kendisine bulaşmayacağını göstermek istiyordu ve bu nedenle sarıhumma hastalarının kusmuklarını bile içti. ulaştığı bazı bulgular daha sonradan doğrulanmasına rağmen, sinekler yüzünden sarıhummaya kapılan doktor son nefesini bu hastalık yüzünden verdi. (alıntı) bu adamda ki meslek aşkı ülke'nin yarısında olsa dünya lideri oluruz vallahi. beyfendi tezini kanıtlamak için kusmuk bile içmiş. tabii bulaşıcı olmadığı kanıtlanmış; ama unuttuğu şey hastalığın direk kendisine nüksedebileceğiymiş. neyse allah rahmet eylesin.