bugün
yenile
    1. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      simon baron-cohen demiş ki "otizm, erkek beyninin aşırı bir biçimidir." otizme genelde erkeklerde rastlanıldığını, ayrıca; otistik insanların diğer insanların duygu ve davranışlarını yorumlayamayacağını, sistemler üzerinde yoğunlaşan takıntılı ilgi alanlarının olduğunu, empatiden yoksun olduklarını söyler. --- #1: empati yoksunluğunun sebebini şöyle düşünebilirsiniz: kadın beyni empati kurmaya meyilli iken erkek beyni sistemleri kavramaya meyillidir. buradan da otistik kimselerin sistemler üzerine yoğunlaşmasının sebebi ortaya çıkıyor. #2: otistik çocuklar bazı alanlarda kabiliyetliymiş. matematik ve resim alanları gibi. --- kaynak psikoloji kitabı
    2. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: ben affleck) 'un başrolünü oynadığı hesaplaşma adlı bir film var tavsiye ederim. az da olsa otizmi anlatıyor
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ocean heaven filmini izlemenizi tavsiye ederim
    4. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      muazzam bir video . Hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz bir göz atın.
    5. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tv de izlediği otizmli bireylere vah tüh edip, dizideki hayali karakterleri çok seven milletimiz; yine gerçek hayatta karşısındakinin kim olduğuna, ne olduğuna, kaç yaşında olduğuna bakmadan hareket etmiş.
    6. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Otizmle ilgili güncel çalışmalar, otizmli bireylerin “genel popülasyon”a nazaran şu 7 başlıkta farklılık gösterdiğini ortaya koyuyor: -Duyguları tanıma, -Zihin teorisi (diğer insanların kendi niyetleri olduğunu anlayabilme yetisi), -Bilişsel esneklik (bir işten diğerine geçiş yapabilme yetisi), -Aktivite planlama, -Davranışları baskılama, -Tepki uyarımı (sinir sisteminin duyu organlarından gelen uyarılara yanıt verebilmesi), -Beyin hacmi. Halk arasındaysa yaygın olarak sosyal etkileşim ve iletişim sorunları çekme ve kısıtlandırılmış, kendi kendini tekrar eden davranışlarla tanımlanıyor. Otizm günümüzde “kategorik bir hastalık” olarak görülmüyor; daha ziyade “spektrum hastalığı” olarak görülüyor. Yani “ya otizmlisiniz, ya değilsiniz” gibi bir durum söz konusu değil. Yukarıdaki 7 kategorinin her birinde ne durumda olduğunuza bağlı olarak, otizmli olmak ile olmamak arasındaki yelpazede herhangi bir noktada bulunuyor olabilirsiniz.  daha fazlasi için evrim agaci
    7. 7
      +
      -entiri.verilen_downvote
      aslına bakacak olursanız, otizm kabaca sosyal ilişki bozukluğudur. dilin kullanımından tutun, beden diline; toplumsal ilişkiyi etkileyen her kanalda az yahut çok sorun yaşamaktır. hareket yineleme, rutinsel/yineleyici/törensel davranış, olağandışı nesne ve olaylara aşırı odaklanma, duygusal girdilere çok az tepki vermek gibi çeşitli belirtileri vardır. bu belirtileri bireyin sosyal hayatını etkileyecek düzeyde olmalıdır. otistik bir çocuk gördüğünüzde; onu diğer çocuklardan hemen ayırırsınız. asosyal olur, size yanaşmaz. onun çizdiği sınırların içine giremezsiniz. ayrıca, bu sorun erken gelişim evrelerinde ortaya çıkmaktadır. dsm 4'te asperger sendromu ve diğer otistik bozulmaları içine alan tanı, dsm 5'te güncellenmiştir. örnek vermek gerekirse; otizm biri aynı zamanda aspergerdir. ama her asperger otizm değildir. önemli edit: bir çocuğun el sallaması, hayret etmesi, arkadaşla sevgiliyi ayırt edebilesi önemli. ayrıca bu çocuklarda hayali oyun gözlenmiyor. mesela terliği uçak yapıp uçuramıyor oyun gereği. bir çocuk 2 ay civarında gülümsemeye başlar. bir zaman sonra da kafası, sizin kafanızı çevirdiğiniz yere dönüp bakmaya başlar. yani, çocuklarda dikkate katılım önemli bir faktör. yani, 2 yaşında; "bak araba, bak uçak, bak bok" diye herşeyi merak etmeyen çocuk normal değildir.
    8. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      şu burada dursun; link
    9. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      otizm sen nasıl bir dalgasın? üzerinde saatlerce konuşabilirim. inanılmaz geniş bir skalası var. o yüzden zaten bir spektrum bozukluk. her ne kadar rehabilitasyondan uzak durmaya da çalışsam galiba benim kaderim bu.
    10. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yunanca “kendi” anlamına gelen autos kelimesinden türetilmiştir.