bugün
yenile
    1. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tartışmalı olan hukuki konularda hukuk bilim adamlarının ileri sürmüş oldukları düşünce ve kanaatlerdir. kaynak: kemal gözler, hukuka giriş.
    2. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      etimolojik köken olarak latince "doceo" kökünden gelir. kelime anlamı olarak direk çeviri öğreti demektir. din ve felsefe alanında bolca geçer. bkz. dogma gibi. siyaset bilim hukuk gibi alanlarda da kullanımı var. aslında doktrin denilen şey de bir ideolojidir desek biraz eksik kalır. daha çok bir konu hakkındaki fikirler toplamı, bütünüdür. üzerine temellendirme yapılan şey de denebilir. i̇slam dinine mensup birisi için allah'ın varlığı bir doktrindir mesela. ya da 20.yy'da her şeyin atomlardan, daha küçük parçalanamaz şeylerden oluştuğunu düşüncesi gibi. yamuluyorsam düzeltin.
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Öğreti(Doktrin); bir konu, olay ve sonucu yahut inancı açıklamaya yönelik ortaya konan ilke, ve kurallar bütünüdür. Din, hukuk, tarih, askeriye ve daha bir çok alanda farklı doktrinler bulunur. Mesela bir örnek vereyim; NATO ordu doktrini ile Varşova ordu doktrini farklıdır. Detaylara inildikçe iki paktın içindeki ülkelerin de savaş/savonma doktrinleri birbirinden ayrılır. Hatta hepsini geçtim; ülkelerin ihtiyaçları farklı olduğundan(eğer üretirlerse) tank, gemi gibi major platform doktrinleri bile çok farklıdır.