bugün
yenile
    1. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      milli paranın değerinin tek taraflı bir karar ile yabancı bir para karşısında düşürülmesidir.
    2. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      türkiye için tl'nin değer kaybetmesidir.
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      osmanlı devletinde altın paraya başka madenler (genellikle gümüş veya demir) karıştırılarak paranın kalitesini düşürmektir.
    4. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      türkçe'ye ingilizceden direk geçen bir kelime. ingilizcesi devaluation (di-va-lu-e-şın) değersizleşme anlamına gelir. ekonomide para birimlerinin değer kaybını ifade eden sözcüktür. türkçe kullanımı değer kaybı.
    5. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      iibf öğrencilerinin kusmasına sebep olan konulardan bir tanesi, lanet.
    6. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      milli paranın dış değerinin yabancı paralara karşı düşürülmesidir. 1941'de recep peker hükümeti tarafından cumhuriyet tarihinde ilk kez uygulanmıştır.
    7. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ulusal paranın diğer ulusal paralar karşısında değerinin düşürülmesidir. amaç ithalatı pahalandırıp ihracatı göreceli şekilde ucuzlatarak döviz girişine hız kazandırmaktır.
    8. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bazı durumlar devalüasyon yapılmasını, ekonomik toparlanma açısından zorunlu hale getirebilir. yani,devalüasyonun en önemli uygulanma sebebi, ekonominin dış ticaret dengesinin açık veriyor oluşudur.
    9. 10
      +
      -entiri.verilen_downvote
      t: kelime olarak değerini düşürme anlamına gelen devalüasyon, bir iktisat terimi olarak ülke parasının yabancı paralar karşısında değerinin düşürülmesini ifade eder. siyasilerin ve hükümetin tekelinde olan bir durum olup ekonomik program çerçevesinde geçmişte örnkleri vardır. genellikle amacı durgun olan iç piyasayı hareketlendirmek olup; bir araç olarak kullanılır. genel amaç: devalüsyon sonucunda tl yabancı para karşısında değer kaybedecek, yabancılar için ülkende bulunan mallar ucuzlayacak ve ihracatın artacak. ithalat azalacak ve dış ticaret dengesi sağlanacak.. öncelikle iblinmesi gerekir ki devalüasyon sabit kur sistemi için geçerlidir. türkiye 80'li yıllara kadar sabit kur rejimi utgulamış ve merkez bankası hükümetlerin yönlendirmesi doğrultusunda döviz kuruna müdahale etmiştir. 1980 sonrası ise belli bir bant içersinde müdahaleli dalgalı kur rejimi uygulanmış ve yine döviz kuruna operasyonlar yapılmıştır. neler mi bu müdahaleler? 7 eylül 1946 tarihinde % 54,3 oranında, 4 ağustos 1958 tarihinde % 68,9 oranında, 10 ağustos 1970 tarihinde % 40 oranında, 21 eylül 1977 tarihinde % 9,1 oranında, 1 mart 1978 tarihinde % 23 oranında, 10 haziran 1979 tarihinde % 43,7 oranında, 24 ocak 1980 tarihinde % 32,7 oranında, 5 nisan 1994 tarihinde % 51 oranında, 22 şubat 2001 tarihinde % 28,4 oranında, devalüasyon gerçekleştirilmiştir. kriz sonrasında türkiye dalgalı kur rejimine geçmiş ve uygulamada müdahaleli dalgalı kur rejimi uygulamaya başlamıştır. şuan ne kadar esnek kur politikası uygulansa da merkez bankası döviz kurunun çok fazla yükseldiği dönemde direk müdahale edip dövizin ateşini almaya yönelik politika izlemektedir. şuan da umarım şuan ki döviz kuru merkez bankasının müdahalesine rağmen bu seviyede değildir. yoksa toptan dükkanı kapatıp gidelim. gelelim günümüze.. çok fazla geçmişe gitmeye gerek yok, yılbaşında doların tl karşısındaki değerine ve şimdiki değerine bakalım. 1 ocak 2016===> 1$=2,94 tl 15 kasım 2016==> 1$=3,28 tl türk lirası dolar kuru karşısında onbir ay gibi kısa bir sürede %11 değer kaybetmiştir. filmi biraz daha geri sardırıp 1 sene daha geriye gidelim. 1 ocak 2015 ==> 1$=2,28 tl 15 kasım 2016=> 1$=3,28 tl türk lirası dolar kuru karşısında yaklaşık olarak %44 değer kaybetmiştir. şimdi kim inkar edebilir bu ülkede devalüasyon olmadığını. sokağa çıksan insanlara mikrofon uzatsan ekonomi çoogg iyi.. bir örnekle olayı pekişritip daha fazla uzatmak istemiyorum. bir ticaret haneniz olduğunu düşünün ve ticarethanenizde yer alan malların büyük bölümünü ithalat ile karşılıyorsunuz. 1 ocak 2016 yılında ithal ettinginiz mal için 1000 dolar ödeyip karşılığında 2940 tl öderken bugün aynı mal için 3280 tl ödüyorsunuz. aslında aradaki fark olan 340 tl fiyatlara yansıyıp farkında olmadan bizim cebimizden çıkıyor?? nasıl mı?? (bkz: enflasyon) bir ara buna da değineceğim. esenlikle..
    10. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sabit kur rejimi olan sistemde ulusal paranın değerinin düşürülmesi. (bkz: 2016 ekonomik krizi)
    11. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: dolar) (bkz: doların 3.44 olması ) buda bir nevi devalüasyon mudur ?
      0evet. dolar yükseldikçe tl değer kaybeder. bu da bir devaluasyondur - drakolaa 25.11.2016 12:27:06 |#2888027
    12. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ulusal paranın yabancı ülke paralarına göre değerinin düşürülmesidir. ülke ekonomisinde, dış dengeyi sağlamak için başvurulacak yollardan biri de ulusal paranın dış değerinin düşürülmesidir. amacı; dış alımı pahalılandırıp dış satımı ucuzlatmak ve böylece ülkeye döviz girişini, döviz çıkışına göre hızlandırmaktır. dış ödemelerinde açık veren, yani dış satımı dış alımından az olan ülke, devalüasyona başvurarak dış satımını artırıp dış alımını azaltabilir. sonuç olarak da dış denge sağlanır ve açık kapanır. bunun amacına ulaşabilmesi için, bazı koşulların varlığı gereklidir. mesela; devalüasyon yapılan ülkede dış satım mallarının arzı esnek değilse (yani dış satım mallarının üretimi ve arzı, fiyatlar yükselse de kolaylıkla artırılamıyorsa), para ayarlamasının dış satımı artırıcı etkisi doğmaz. ülkenin dış satım mallarına olan dış talep esnekliği uygun değilse (yani yabancılar için söz konusu ülkenin dış satım mallarının fiyatlarının düşmesi fazla bir anlam taşımıyorsa), dış satım miktar olarak genişlese de, ondan elde edilen dövizde bir artış beklenemez. söz konusu ülkenin dış alım mallarının talep esnekliği düşükse (yani dış alım malları zorunlu ihtiyaç mallarıysa ya da halkın yabancı mallara karşı özel bir güveni, rağbeti ve tutkusu varsa), fiyatlar yükseldiği zaman dış alım, miktar olarak daralsa da, onun için harcanan döviz azalmaz.
    13. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kisaca neden darphaneden para basıp borçlarımızı ödemiyoruz sorusunun cevabıdır.
    14. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükûmetçe alınan bir kararla düşürülmesidir. Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. Kaynak: wikipedia
    15. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      0deflasyondur o ya :( - dilosalego 13.05.2021 11:05:43 |#4163208
      1Fazla ders çalışmanın zararları skfkvkblbşn kavram kargaşası yaşamışım sorry skdkglh bir de kendimden çok emin yazdım bunundnflhşn - yamazakura 13.05.2021 11:17:19 |#4163213
      0Başlıkta yanlışlık var mı? Ben develüasyon diye vâkıfım konuya ama? - sürgünruh 13.05.2021 16:02:55 |#4163356
      butun yorumlari goster (7)
    16. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: ekmek almaya bavulla gitmek) tebrikler nur topu gibi bir develüasyonunuz olmuş
    17. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      türkiye'deki kur yükselmesini tanımlamayan kelimedir. çünkü devalüasyonun kilit kısmı bu değer kaybettirmenin "hükümetçe" yapılıyor olmasıdır. biz de ise hükümetin veya merkez bankasının hamleleri çok kısıtlı olduğu için müdahale edilemediğinden yükseliyor. ayrımı iyi fark etmek lazım.