bugün
yenile
    1. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (mö 427 - mö 347) antik klasik yunan filozofu, matematikçi ve batı dünyasındaki ilk yüksek öğretim kurumu olan atina akademisinin kurucusu. bu akademi aynı zamandan günümüzdeki modern üniversite oluşumunun başlangıcı olarak da kabul edilir. platon, akıl hocası sokrates ve öğrencisi aristoteles ile birlikte bilim ve batı felsefesinin temellerini attı. platon, sokrates'in öğrencisiydi. sokrates'e ilişkin bilgilerin çoğu platon'un diyaloglarından edinilmiştir. asıl adı aristokles olan düşünür, geniş omuzları ve atletik yapısı nedeniyle, yunanca platon (geniş) lakabı ile anıldı ve tanındı. demokrasiye karşı olan platon'a göre demokratik rejim halkı aydınlatmaktan çok, halka yaltaklanan bir rejimdir ve demokrasinin muhtemel sonucu tiranlıktır. toplumda daha bilgili, daha yetenekli olan insanların böyle olmayanları yönetmesi gerekmektedir. ''erdemin temeli “bilgi”, özü “idealar kavramı”, gerekçesi “evrendoğum”, güvencesi “ölümsüzlük”, yaşamsal sığınağı “devlet”tir.!!
    2. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      akademisinin girişine geometri bilmeyen giremez yazdırmıştır. ayrıca (bkz: devlet) adlı kitabından çok faydalı bilgiler edinebilirsiniz. okuyun bunu..
    3. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sokrates'in öğrencisiydi. demokrasiyle ilgili şu sözleri şahanedir; "demokrasinin esas prensibi; halkın egemenliğidir. ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. eğer bu sağlanamazsa demokrasi; otokrasiye geçebilir. halk övülmeyi sever. onun için, güzel sözlü demagoglar kötü de olsalar başa geçebilirler. oy toplamasını bilen herkesin devleti idare edebileceği zannedilir. demokrasi; bir eğitim işidir. eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. devam edilirse demagoglar türer. demagoglardan da diktatörler çıkar.''
    4. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Komünizm ve feminizme temel olacak görüşlere sahiptir.
    5. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      adam adam. demokrasinin amk diyerek bi çekirdek citleyeydik iyiydi.
    6. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      --- spoiler --- akılsız ruh,çirkin ve ölçüsüzdür. --- spoiler --- --- spoiler --- bilirken susmak, bilmezken söylemek kadar kötüdür. --- spoiler --- --- spoiler --- cesaret, tehlike karşısında akıl ve zekanın kullanılmasıdır. --- spoiler ---
    7. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      lise hayatım boyunca geometriden 1 aldım.aynı çağda yaşasaydık beni bulunduğu mahallede bile bulundurmazdı
      1agajsjshksksj vatan haini damgası yerdin. - shevchenkoyu dondurmeyin 03.04.2016 19:49:10 |#2596710
    8. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      geçen hafta latince dersinde öğrendim ki "platon" aslında lakapmış.asıl adı aristokles olmasına rağmen geniş omuzlu,iri bir adam olduğundan bu lakapla çağrılırmış.
    9. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      nefsinin öğretmeni, vicdanının öğrencisi ol. sözüyle aklımda yer etmiştir kendisi.
    10. 7
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "gücün haklı çıktığı yerde adalet bekleme. güce tapan insanların olduğu yerde huzur bekleme." demiştir. bence müthiş bir taşlama örneği. zira günümüz devletlerinin hepsini çok güzel taşlıyor.
    11. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      " her şeyin en mühim noktası, başlangıçtır. "
    12. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "ya hükümdarlar felsefe bilecek ya da filozoflar hükümdar olacak" düşüncesine sahip filozof. monarşinin en iyi yönetim şekli olduğunu savunur... tabi devlet'in başında bir filozofun bulunması koşuluyla.
    13. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      devlet'i okumaya başladım... daha ilk sayfalarda "sayın hocam bi durur musunuz acaba amk, yetişemiyorum da" dedirtmeyi başardı. simonides'in sözünü öyle bi yorumlamaya başladı ki, türlü türlü çıkmayacak anlamlar çıkardı. haklı bulduğum yer de oldu, bulmadığım yer de. bu kitap çoook kafa kurcalayacak gibi, sevdim sanırım.
    14. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      platon'a göre insan vücudu kafa göğüs ve karın altı olmak üzere üç kısımdan oluşmuştur. her biri ruhsal bir yetiye karşılık gelmektedir. kafa akılı, göğüs iradeyi, karnın altındaki bölge ise haz ve arzuyu temsil eder. ayrıca her yetiye bir erdem veya denk düşer: akıl bilgelik peşinde kosmalı, irade cesaret göstermeli ve arzu da dizginlenmelidir. üç kısım birlikte uyum içerisinde işlerse insan ölçülü olabilir. platon'a göre devlet de insan sistemi gibi kurulmuştur. kafa yöneticiye (platon'a göre devleti filozoflar yönetir, yönetmelidir) , göğüs muhafız ve askerlere, karın altı ise ticaret sınıfına denktir. sh
      0karın altı'nın neden ticaret sınıfını ifade ettiğini anlayamadım. bilgisi olan varsa açıklayabilir mi - aris velouchiotiss 23.01.2017 22:29:22 |#3149496
    15. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hiç kimseyi başkalarının anlattığı hikayeye göre yargılama. herkes hikayeyi kendi tarafından anlatır.
    16. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. aptal insanlar konuşurlar çünkü bir şey söylemek zorundadırlar."
    17. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kitapların oldukça pahalı olduğu günlerde, ilk hallere ulaşmak da oldukça güç. "devlet" kitabının pdf'i var elimde, lazım olan olursa buralardayım
    18. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      islam dünyasında eflatun/felatun olarak bilinen filozof. sebebi ise şudur; (#2070154) ayrıca; (bkz: sokrates'in savunması)
    19. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bugünkü üniversitelerin atası sayılan akademia' nın kurucusu ve hocası sokrates' i konuşturduğu diyaloglarla felsefeyi yazıya en iyi aktarmış ustalardan biridir.
    20. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "politika ile uğraşmayacak kadar akıllı olanlar, daha aptallar tarafından yönetilerek cezalandırılırlar." not: (#2070158)
    21. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      platon, algıladığımız dış dünyanın esas gerçek olan idealar ya da formlar dünyasının kusurlu kopyaları olduğunu, gerçeğe ancak düşünce ve tahayyül yoluyla ulaşılabileceğini savunmuş, insan ruhunun ölümden sonra beden dışında kalıcı olan idealar dünyasına ulaşacağını söylemiştir. (bkz: eflatun)
    22. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Ölmüş adamın arkasından sövmek istemiyorum ama bu kadar da insan düşünmez yani hadi düşündün bari yön verme de çalışıp uğraşmayalım öğrenmek için.
    23. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      şu burada dursun; gorsel