bugün
yenile
    1. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      adı üstünde mit. mith=efsane. hemen her toplumda vardır. antik mısır, iran,hint,çin, afrika aborijin,kızılderili,iskandinav . çok bilinenleridir.
    2. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      toplumların zeka ve hayal gücünü gösterir. tüm özellikleriyle bir mit karakteri oluşturmak kolay iş değil..
    3. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      türk mitolojisi favorimdir, favori mitim bozkurttur. yada taşıda anlamlıdır edit: tek mitolojik kahramanı öşex olanlar eksikemiş
    4. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      mitoloji ile ilgilenmek, bununla ilgili filmler izleyip kitaplar okumak çok hoşuma gidiyor. ne kadar araştırsam da sıkılmadığım tek konu bu. mısır ve yunan mitolojisine ayrı bir ilgim var.
    5. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sakarya serdivanda bir cafenin ismidir.
    6. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      --- spoiler --- zeus ve hera’nın habercisi olan gökkuşağı tanrıçası i̇ris cennetten aldığı haberleri gökkuşağından geçerek dünyaya taşımaktadır ve latincede adı “cennetin gözü” anlamındadır. iris çiçeği taşıdığı renkler ve çizgiler nedeni ile adını bu tanrıçadan alır. göz bebeğimize de iris denir ve bu nedenle eski yunanda her insanın cennetten bir parça taşıdığına inanılırmış. --- spoiler ---
    7. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      avrupa dragonu yunan mitolojisinde geçen;tüyden kanatları olan, uğradığı şehirlerde yangınlar çıkaran sürüngen. hobbit filminde de olduğu gibi kendine ait içi altınlarla dolu bir mağarada inzivaya çekildikten sonra bir daha kimse tarafından görülmemiştir.
    8. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      1ya ben çok seviyordum bunu - canimkendimm 13.10.2017 18:04:34 |#3716235
      1mükemmel oyun bu yahu - eaglegodz 13.10.2017 18:16:00 |#3716500
      1evett. bilgisayara format atıldığında silinmişti, bir daha da bulamadım. :/ - canimkendimm 13.10.2017 18:18:24 |#3716770
      butun yorumlari goster (8)
    9. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      insanoğlunun eskiden yetersiz bilgi sahibi olduğu konularda uydurduğu efsaneler adam yanardağ niye patlar bilimsel olarak bilmediğinden yer altı tanrısı kızgın demiş gelgit olayının sebebini bilmediğinden poseidonun psikolojisi bozuk demiş zamanla bilimin egemen olmasıyla olayların açıklanma biçimide değiştiğinden bu tanrılar ve mitlerde yavaşça yok olmuşlar
    10. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      i̇nsanın kendinden üstün bir şeye inanması gerektiğinin ürünüdür.
    11. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      her zaman ilgimi çekmiştir
    12. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      severim. konu ile alakali kitap onerilerine de acigim. yok ben gönderirim diyen varsa yalarim
    13. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      mitolojileri araştırdığım kadar matematikle uğraşsaydım, şimdiye matematikle kavga etmek yerine, el ele tutuşmuş çimlerde zıplıyor olurduk.
    14. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      boş vakitlerimde araştırdığım şeylerdir kendileri. özellikle yunan mitolojisine bakınmaktan sıkılmıyorum, ilgi çekici gerçekten.
    15. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
    16. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      “mezopotamya kökenli efsanelerde muska kuş adam anzu ve kader tabletleri'ne bağlanarak açıklanmaktadır; mezopotamya’da mö 1700'lere tarihlenen bir efsaneye göre, tanrılar insanların kaderlerini tabletlere yazar, gökyüzüne asarlarmış.böylece insanların başına neler geleceği belli olurmuş.” bir gün kuş adam anzu gökyüzünde asılı duran kader tabletleri'ni çalmış. dünyada kargaşa başlamış.kaderleri kuş adam'a bağlanan insanlar çok korkmuşlar.korunabilmek için yollar aramışlar.silindir biçiminde ya da yassı mühürlerin üzerine kazıdıkları resim ve şekillerle muska hazırlamayı, bu yolla doğaüstü yaratıkların yardımını sağlamayı öğrenmişler.usta büyücüler yetişmiş.tanrılar uzun uğraşlardan sonra kuş adam anzu'dan kader tabletleri'ni geri alıp, gökyüzündeki yerlerine asmışlar.insanlar yeniden kaderlerine kavuşmuş. ama bir kez büyü dünyasıyla tanışınca kötülüklerden korunmak, sağlıklı, mutlu ve güvenli yaşayabilmek için, umutlarının gerçekleşmesi dileğiyle muskaların gizemli dünyasına sığınmayı sürdürmüşler.” not : alıntıdır
    17. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Slav mitolojisinde, tanrının yarattıkları artık azgınlaştığı için( hırsızlık, yağma, bencillik, biribirlerini öldürme) tanrı iki tane yardımcı yaratmış kendine. Bunlar su tanrısı(vodan) ve rüzgar tanrısı( perun).İsanları ıslah etmek için seller, kasırgalar, fırtınalar yaratmışlar. İnsanlar bu belaların azgınlıklardan kaynaklandığını zamanla anladılar ve hem aşırılıklardan sakınır oldular hem de tanrılarının adlarını şanla anmaya başladılar. Covid-19 veya tarihteki diğer salgın hastalıklar insanların bi durunuz efendim,çüşünüz lan noktası olabilir.
    18. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Toplumların efsanelerinin günümüze gelmiş halidir kısaca. Mısır mitolojisi liseden kalma aşktır benim için. Elimden geldiğince Türkçeye çevrilmiş bütün kaynakları okudum lise sıralarında. Naçizane fikrim Yunan mitolojisinden daha mantıklı geliyor bana. Tanrılar ve tanrıçalar açısından değerlendirdiğim kadarıyla çok daha anlaşılır Mısır mitolojisi Yunan’a göre.
    19. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      haklarında çok fazla eser yazılıp çizilmiştir. hobi amacıyla, (başta yunan mit. olmak üzere) birkaç duvar kağıdı görseli hazırladım. ilgisini çeken varsa görseli kişisel olarak kullanabilir. 3840 x 2160 olarak hazırladım. 4k. Achilles the Brave, by Witcher Pitcher Apollo the Wise, by Witcher Pitcher AphroditeThe Heart's Desire, by Witcher Pitcher Odin the All-Knowing, by Witcher Pitcher destem 18 karttan oluşuyor. devamını daha sonra ekleyebilirim.
    20. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Apherodite, Hephaestus, Ares (gorsel) Aşk ve güzellik tanrıçası Apherodite, Hephaestus ile zorla evlendirilir. Hephaestus, demircilik ve zanaat tanrısıdır. Hephaistos, karısı Apherodite'i hemen hemen her zaman evde yalnız bırakarak demirhaneye çalışmaya gider. Apherodite'e aşık olan Ares, her gece ortalık karanlığa büründüğünde Apherodite'in yatağına girer. Bir gün Apherodite ve Ares birlikte olurken uyuya kalırlar. Ve Güneş Tanrısı Helios tüm ihtişamıyla doğar ve olanları görür. Ardından Hephaestus'a tüm gördüklerini anlatır. Aldatıldığını öğrenen Hephaestus intikam için demirhane'de özel bir ağ yapar. Ve ertesi gece Ares'in gelmesini bekler. Apherodite ve Ares birlikte oldukları sırada ağ onları kıskıvrak yakalar. Hephaestus içeri girer diğer tanrılara da bu durumu canlı olarak gösterir. Bu olay Olimpos dağındaki tanrıların ve tanrıçaların dalga geçtiği ve kınadığı bir skandal haline gelir. Apherodite başından beri Ares'e aşıktır aslında. Ama evlenmelerine müsaade edilmez. Adı üstünde güzellik tanrıçası olan Apherodite'i ise tanrilar arasında en çirkin olarak kabul edilen Hephaestus ile zorla evlendirilir.
    21. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Yunan Mitolojisinde mevsimlerin ve orion takım yıldızının oluşumu. Okçuluk, avcılık ve bereketin temsilcisi Artemis (Artemis'in görseli) aynı zamanda Apollo'nun kız kardeşidir. Kardeşinden bir gün önce doğmuş ve doğumda annesine yardım etmiştir. Artemis, annesi'nin çektiği acıyı gördüğü için evlenmemeye ve bakire kalmaya yemin etmiştir. Hatta bakireliğini bir erkeğe verip gebe kalan kadınları da okuyla öldürmüştür. Orion adında genç ve yakışıklı bir avcıya aşık olmuştur (Artemis & Orion görsel). Ancak Apollo kardeşinin bu avcı ile evlenmesini istemez ve ona tuzak kurar (Apollo'nun görseli). Orion yüzerken Artemisi çok uzak bir yere götürerek ona nokta şeklinde ki hedefi vurup vuramayacağını sorar. Avcı tanrıça ise heyecanlanır ve oku hedefine gönderir. Fakat sonradan onun Orion olduğunu anladığında çok üzülür ve babasından onu gökyüzüne almasını ister. İşte orion takım yıldızının hikayesi de budur. Demeter, tarımın ve toprak verimliliğinin tanrıçasıdır (Demeter'in görseli). Onun kızı Persephone bir gün yeraltı dünyasının hükümdarı Hades tarafından kaçırıldı (Hades & Persephone görsel). Demeter, kızının kaybından derin üzüntü duydu ve dünya üzerindeki bitkilerin büyümesini durdurdu. Bu nedenle dünya kurudu, bitkiler solmaya başladı. Demeter'in üzüntüsü ve öfkesi Zeus'un müdahalesiyle son buldu (Zeus görsel). Zeus, Hadesi Persephoneyi serbest bırakmaya zorladı. Ancak Persephone yeraltı dünyasında Hades ile 7 tane nar yedi. Bu 7 tane nar yemesi Persephoneyi yeraltı dünyasına bağladı ve bu nedenle her yıl belirli bir süre orada kalması gerekiyordu. Persefone yeraltı dünyasına gittiğinde Demeter hâlâ üzgün olduğu için dünya üzerinde kış ve sonbahar mevsimi hüküm sürerdi. Ancak Persefone yeryüzüne döndüğünde Demeter sevinçle toprak verimliliğini geri getirirdi. İlkbahar ve yaz mevsimleri Demeter ve Persephone kavuşurken oluşurdu. Sonhabar ve kış mevsimleri ise Persephone'nin Hades'in yanına gitmesi, annesi Demeterden ayrılması ile başlardı. Böylece bahar, yaz ve kış mevsimleri ortaya çıkardı.
      0Kimi yerlerde "Apollo" kimi yerlerde de "Apollon" diye geçiriyor. İkisi de kabul ediliyor. Yüklediğim görselde Apollo yazdığı için entryi o şekilde düzenledim tekrardan. - fairykiz 05.11.2023 14:10:20 |#4636985